in

NLB Grupa preuzela Komercijalnu banku Beograd

Slatka-Tajna.Eu

Srbijanski ministar finansija Siniša Mali danas je sa zastupnikom NLB banke Branislavom Marićem potpisao Ugovor o prenosu akcija čiji je predmet 83,23 posto dionica Komercijalne banke Beograd. Time je okončan proces prodaje Komercijalne banke, a nakon potpisivanja Ugovora u budžet Republike Srbije uplaćeno je 395 miliona eura.

“Pored 395 miliona eura koje su danas uplaćene u budžet, podsjetit ću vas i da je u budžet ranije uplaćeno oko 60 miliona eura, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodijeli kroz dividendu“, rekao je Mali nakon potpisivanja Ugovora.

On je dodao da je završetkom svih transakcija Srbija od prodaje Komercijalne banke ukupno prihodovala više od 450 miliona eura.

“Sveukupno, dobili smo cijenu koja je iznad gornjeg ranga procjene vrijednosti Banke koju je izradio naš finansijski savjetnik Lazard i možemo da budemo veoma zadovoljni“, naveo je Mali.

Sa ovom investicijom, istaknuo je, ukupan priliv stranih direktnih investicija u Srbiji u 2020. godini iznosit će skoro tri milijarde eura.

“NLB je pribavila sve neophodne dozvole za ovu transakciju, uključujući i saglasnost Evropske centralne banke i Narodne banke Srbije. Konačna kupoprodajna cijena, koja uključuje i kamatu od 1. januara 2020. Godine, iznosila je 394,7 miliona eura. u skladu s odredbama ugovora o kupoprodaji akcija koji je zaključen s Republikom Srbijom 26. februara 2020”, navodi se u saopštenju NLB banke, koja ovom transakcijom postaje treća najveća bankarska institucija u Srbiji, jer je kupovinom Komercijalne banke uvećala svoj tržišni udio na više od 12 posto.

“Poslovanje NLB Grupe u Srbiji bit će, pored slovenačkog, najveće i najvažnije, jer dodaje više od 800.000 aktivnih klijenata u segmentu poslovanja sa stanovništvom i najveću poslovnu mrežu u zemlji od 203 ekspoziture NLB-ovom postojećem poslovanju. Preko sestrinskih banaka Komarcijalne banke u BiH i Crnoj Gori, ova transakcija će dalje ojačati našu postojeću snažnu poziciju i na ta dva tržišta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Akvizicijom Komercijalne banke, obim kredita klijentima NLB Grupe uvećat će se za oko 1,8 milijardi eura, a ukupni depoziti za oko 3,3 milijarde eura. Ovom akvizicijom, NLB u grupu uključuje stabilnu franšizu, koja će svojim trenutnim poslovanjem i uz očekivani budući snažan rast povećati neto dobitak po akciji i time donijeti akcionarima dodatnu vrijednost.

Ovaj korak neće izmijeniti cjelokupni strateški fokus NLB Grupe, niti će uticati na našu viziju. Posvećeni smo izgradnji moderne, digitalizovane i efikasne banke i tome da postanemo vodeća banka na srpskom tržištu do 2025. godine. Nastavit ćemo da podržavamo širu zajednicu i cilj nam je da doprinesemo boljem kvalitetu života u regionu kroz odgovoran i održiv pristup poslovanju, kao i ulogu koju imamo u društvu kao sistemska institucija. Zajedno, bit ćemo jedna od najznačajnijih kompanija. Za nas, ovaj region nije samo još jedna tačka na mapi. Mi ga doživljavamo kao svoj dom,” naglasio je predsjednik Uprave NLB Blaž Brodnjak.

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KLEOPATRA PRORIČE SUDBINU ČITAOCIMA: Oženit ćete ženu najboljeg prijatelja

Valencia poražena u Granadi: Tri crvena kartona u šest minuta! / Bljesak.info