in

Federalni inspektori fokusirani na skijališta

Slatka-Tajna.Eu

Federalna uprava za inspekcijske poslove oglasila se saopćenjem u kojem se još jednom naglašava da će tokom novogodišnjih praznika biti pojačane inspekcijske kontrole.

“Povodom nastupajućih praznika poduzimaju se intenzivirane aktivnosti svih nadležnih inspekcija na području Federacije BIH, a federalni inspektori  nastavljaju vršiti pojačane inspekcijske nadzore kao podrška svim nadležnim kantonalnim inspekcijama.

U koordinaciji s nadležnim kantonalnim inspekcijskim organima finalizirane su sve pripremne i planske aktivnosti, te formirani timovi za vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora na lokalitetima odnosno nad objektima potencijalno visokog rizika za kršenje epidemioloških mjera.

Bez obzira što sve nadležne inspekcije na području FBIH djeluju u kadrovski ograničavajućim uvjetima,  u funkciju zaštite zdravlja stanovištva su stavljeni svi raspoloživi kapaciteti. U tom smislu, data su ovlaštenja dodatnom broju federalnih inspektora kako bi se osigurala potpuna organizaciju rada i provođenje nadzora u noćnim satima, neradnim danima i vikendom.

Inspekcijski nadzori će i dalje biti usmjereni na sredine visokog epidemiološkog rizika odnosno mjesta okupljanja većeg broja ljudi, kako u zatvorenom, tako i otvorenom prostoru, naročito po pitanju mogućih organiziranja proslava koje se očekuju u ovom epidemiološki kritičnom periodu. Također, planirani inspekcijski nadzori će i nakon novogodišnjih praznika biti usmjereni na praćenje provođenja Preporuka za skijališta u kontekstu COVID-19, kao specifičnih mjera za skijališta i prateće ugostiteljske objekte izdatih od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako bi se mogućnost prijenosa zaraze u zimskim sportovima smanjila na minimum.

U smislu provođenja inspekcijskih nadzora, Naredbama kriznih štabova je predviđena i podrška policijskih organa, kao potpora efektivnom provođenju inspekcijskih nadzora na terenu. Zajednički cilj svih odgovornih institucija je zaista da se u cjelosti  ispoštuju mjere nadležnih kriznih štabova i spriječi dalje pogoršanje epidemiološke slike na području FBIH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S obzirom na ozbiljnost situacije i nivo rizika, apeliramo na građane, ali i  organizatore proslava povodom nastupajućih praznika, da se u predstojećem periodu suzdrže od organiziranja i obilježavanja događaja koja uključuju veća okupljanja ljudi zbog  realnog doprinosa nekontrolisanoj transmisiji virusa, a kako bi spriječili nesagledive epidemiološke posljedice.

Napominjemo da je zbog kolektivne sigurnosti u narednim danima naročito potrebna maksimalna odgovornost, disciplina i saradnja građana, kao i striktno poštivanje obavezujućih epidemioloških mjera”, navodi se u saopćenju.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NEĆU DOZVOLITI DA JOJ UZME HONORAR: Ana Bulatović počela vezu sa Zolom, majka ogorčena

LUKAS JE DO SAD ĆUTAO O TOME! Progovorio o NOVCU koji je pozajmio od Popovića, u čijem stanu živi, a evo kako se pomirio sa Sonjom