in

Federalni BDP pao za 3,9 posto

Bruto društveni proizvod (BDP) Federacije BiH u trećem tromjesečju 2020. bio je realno manji za 3,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju prve procjene Zavoda za statistiku FBiH.

Iz Zavoda navode da do potencijalno veće revizije podataka tromjesečnog BDP-a može doći usljed uticaja koje je pandemija COVID-19 imala na dostupnost i pouzdanost podataka i informacija koje se koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a.

Značajniji realni rast bruto dodane vrijednosti u trećem tromjesečju 2020. u FBiH, prema trenutnim podacima, zabilježen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu (12,3 posto) te u građevinarstvu (8,3 posto).

Značajniji realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima Trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, Prijevoz i skladištenje, Pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane (16,2 posto), Informacije i komunikacije (3,8 posto) i Vađenje ruda i kamena, Prerađivačka industrija, Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, Snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (2,9 posto).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku 

Report

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

OČI U OČI: Đole Đogani opisao susret sa Anebelom Atijas i to prvi put nakon “Zadruge”

Special Limited Time Offer