in

EBRD kredit od 10 miliona eura za jačanje MSP

Slatka-Tajna.Eu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa Intesa Sanpaolo bankom u BiH potpisala je ugovor o korištenju kreditne linije u iznosu od 10 miliona eura. Korisnici kreditne linije mogu biti mala i srednja poduzeća (MSP) koja će iskoristiti sredstva za ulaganja u konkurentnost i mjere za prevazilaženje ekonomskog pada nakon pandemije korona virusa.

Pored kredita, korisnicima ove kreditne linije osigurana je i besplatna konsultantska pomoć eksperata, kao i pravo na bespovratna sredstva u visini do 15 posto ukupnog iznosa zajma, nakon uspješne realizacije investicionog projekta. Konsultantska pomoć i bespovratna sredstva finansirana je od strane Evropske unije putem Fonda za razvoj preduzeća i inovacije na zapadnom Balkanu (WB EDIF).

Finansijski paket dio je šire inicijative EBRD-a i EU koja potiče mala i srednja poduzeća širom zapadnog Balkana da ulažu u projekte koji poboljšavaju njihovu konkurentnost na lokalnom i vanjskom tržištu. Sredstva se mogu koristiti, naprimjer, za ulaganja u nove tehnologije, zgrade i izvore energije s ciljem da se postignu najbolji industrijski standardi ili primijene EU direktive.

“Sredstva u okviru ovog programa će stići do mnogih poduzeća koja se nalaze u manje razvijenim regijama Bosne i Hercegovine. Ovo je posebno važno jer ova poduzeća imaju manje kapitala i likvidnosti u odnosu na ona koja se nalaze u glavnom gradu Sarajevu“, saopšteno je iz EBRD-a.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Severina nakon potresa: ‘Užas, a potom strah za svoje. Zatim je usljedila tuga…’

NAKON TUČE SA BIVŠIM DEČKOM: Žena od sultana neprepoznatljiva