in

Svijet ostao bez zlatnog imena mode

Slatka-Tajna.Eu

Francuski modni dizajner Pjer Karden preminuo je u 99. godini, saopštila je njegova porodica. Karden je preminuo u američkoj bolnici u zapadnom pariskom predgrađu Neji.

Sin italijanskih imigranata, Pjer Karden je 1946. počeo da radi u modnoj kući Kristijana Diora i tada je učestvovao u stvaranju poslijeratnog “novog izgleda”. Modnu kuću je otvorio krajem 1949. godine. Karden je bio poznat i kao izvanredan preduzetnik koji je svoju imperiju proširio po svijetu. Svoje kolekcije je predstavljao i u Beogradu.

Pjer Karden je ime koje postoji na svjetskoj modnoj sceni preko 60 godina. Od kada je zakoračio na modnu scenu davne 1945. godine u Parizu, on nije prestao da pomjera granice, pa čak i u svojim devedesetim godinama.

Pjer je radio za istaknutu modnu kuću “Christian Dior” i imao je sreću da se u njoj nađe od njenog samog osnivanja 1946. godine. Nekoliko godina kasnije osnovao je svoju kompaniju koja je prvo dizajnirala maske i kostime za pozorište.

Nakon sticanja bogatog iskustva on je počeo da dizajnira za žene, a pošto su se te kolekcije pokazale veoma uspješnim, proširio je svoj posao i na polje muške mode.

Sa zanimljivim krojevima i originalnim idejama, ali i sa izvanrednim smislom za biznis, šezdesete su bile njegova zlatna dekada i period kada je osvojio svijet.

Kako je forma uvijek bila najzanimljivije odličje njegovih modela, on se uklopio u Space Age period, kada su se nosili neobični futuristički modeli. Inspiracija za forme i geometriju u njegovom dizajnu možda je došla iz čestih posjeta Japanu. On je jedan od prvih dizajnera sa zapada koji je inspiraciju tražio na istoku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ovaj fascinantni čovjek, jedan od najvećih modnih dizajnera svih vremena, imao je priliku da prikaže svoje modele i pred beogradskom publikom. To je bilo prošle godine tokom Beogradske noći mode, kada je predstavljeno oko 200 modela, a dizajner je i sam prisustvovao događaju.

Prihod od revije je bio namijenjen mališanima u domovima za nezbrinutu djecu širom Srbije.

U svojoj svestranosti, pokazivao je fascinaciju kosmičkim avanturama, toliko da je čak platio da posjeti sjedište čuvene NASA. Oduševljen ljudskim koračanjem po drugom nebeskom tijelu, ostao je zabilježen kao jedini civil koji je obukao odijelo čuvenog Nila Armstronga.

Prvi je kreator koji se poigrao sa mini i maksi suknjama tokom ludih sedamdesetih. Tada je i predstavio liniju ženske garderobe sa dugačkim naborima koji su se ritmički ljuljali tokom hoda.

Poznat po svojim avangardnim kreacijama na kojima prevladavaju geometrijski oblici, a koje ignorišu žensku figuru, napravio je znatan iskorak u unisex modi. Njegovi komadi garderobe često su smatrani eksperimentalnim i ne uvijek praktičnim, ali ipak ne postoji žena koja drži do visoke mode da nema neki komad tkanine u svom ormaru koju je kreirao Pjer Karden. 

Prošle godine je izjavio da je umoran i tad više nije odlazio svaki dan u svoj atelje, koji se nalazi preko puta predsjedničke Jelisejske palate u Parizu, ali je objasnio da će nastaviti da crta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Cijeli dan sam plakao. I sad plačem i teško mi je. Iza sebe imam 64 godine, ali ovo danas…”

Rashford u zadnji čas donio tri boda Manchester Unitedu / Bljesak.info