in

Godišnji pad prometa trgovine na malo u BiH 9,8 posto

Slatka-Tajna.Eu

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u Bosni i Hercegovini u novembru 2020. godine, posmatran u tekućim cijenama, zabilježio je rast od 0,5 posto u odnosu na oktobar. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, rast prometa ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima u iznosu od 0,9 posto, dok je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) zabilježen pad od 0,7 posto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u novembru 2020. Zabilježio je rast od 0,9 posto u odnosu na oktobar. Rast prometa ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima u iznosu od 1,9%, dok je u trgovini prehrambenim proizvodima zabilježen pad od 0,7 posto.

Ukupni indeks prometa trgovine na malo u BiH u novembru 2020. ostvario je nominalni rast od 17,5 posto, dok je realni rast iznosio 20,7 posto u odnosu na baznu 2015. godinu.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u novembru 2020. zabilježio je pad od 9,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Promet prehrambenim proizvodima  zabilježio je pad od 3,8 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio pad od 4,8 posto u odnosu na novembar 2019. godine.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo zabilježio je pad od 7,3 posto u odnosu na novembar 2019. godine. Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je pad od 5,9 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio pad od 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U odnosu na baznu 2015. godinu, realni indeks prometa prehrambenim proizvodima u novembru 2020. ostvario je rast od 28,7 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 31,4 posto. Promet od trgovine na malo motornim gorivima zabilježio je pad od 8,1 posto.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rashford u zadnji čas donio tri boda Manchester Unitedu / Bljesak.info

GRMI, PUŠE, PADA…: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana