in

EBRD i EU podrška za jačanje malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini [OU]

Slatka-Tajna.Eu
Photo: Artisan, a furniture producer in Bosnia and Herzegovina, and EBRD client

  • Kredit EBRD-a od 10 miliona eura Intesa Sanpaolo banci
  • Pristup finansiranju MSP olakšaće dostizanje EU standarda
  • MSP će takođe moći da iskoriste tehničku pomoć  i savete koje finansira EU

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o korišćenju kreditne linije u iznosu od 10 miliona eura sa Intesa Sanpaolo bankom u Bosni i Hercegovini. Korisnici kreditne linije mogu biti mala i srednja poduzeća (MSP) koja će iskoristiti sredstva u cilju ulaganja u konkurentnost i mjere za prevazilaženje ekonomskog pada nakon pandemije koronavirusa.

Pored kredita, korisnicima ove kreditne linije obezbeđena je i besplatna konsultantska pomoć od strane eksperata iz ove oblasti, kao i pravo na bespovratna sredstva u visini do 15 posto ukupnog iznosa zajma, nakon uspješne realizacije investicionog projekta. Konsultantska pomoć i bespovratna sredstva finansirana je od strane Evropske unije putem Fonda za razvoj preduzeća i inovacije na Zapadnom Balkanu (WB EDIF).

Financijski paket dio je šire inicijative EBRD-a i EU koja potiče mala i srednja poduzeća širom zapadnog Balkana da ulažu u projekte koji poboljšavaju njihovu konkurentnost na lokalnom i vanjskom tržištu. Sredstva se mogu koristiti, na primjer, za ulaganja u nove tehnologije, zgrade i izvore energije u cilju da se postignu najbolji industrijski standardi ili primijene EU direktive.

Sredstva u okviru ovog programa će stići do mnogih poduzeća koja se nalaze u manje razvijenim regijama Bosne i Hercegovine. Ovo je posebno važno jer ova poduzeća imaju manje kapitala i likvidnosti u odnosu na ona koja se nalaze u glavnom gradu Sarajevu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










EBRD je vodeći institucionalni investitor u Bosni i Hercegovini. Do danas je u 187 projekata uložila preko 2,7 milijardi eura. Banka se fokusira na širenje lokalnog privatnog sektora, promociju regionalne i međunarodne integracije i održivu upotrebu resursa.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Duh Nove godine – Kolumne

“On poziva na ukidanje RS!”