in

Srbija subvencionira poljoprivredu sa 470 miliona eura

Slatka-Tajna.Eu

Vlada Srbije usvojila je uredbu za dodjelu poljoprivrednih subvencija u 2021. godini u vrijednosti od oko 53 milijarde dinara.

“Bit će subvencija za poljoprivredu i danas smo na sjednici Vlade donijeli uredbu o realizaciji budžeta od 53 milijardi dinara za subvencije u poljoprivredi, što je oko 470 miliona eura”, izjavio je srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Prema njegovim riječima, bit će uvedeni i neki novi modeli subvencioniranja poljoprivrede.

“Gađamo neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo. Imat ćemo i konkurse za agroturizam, zatim za destilerije i drugo”, naveo je Nedimović.

On je najavio da će u martu biti novi poziv za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodjelu 50 posto granta, 40 posto kredita, uz 10 posto učešća vlastitih sredstava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Taj novac je namijenjen za mlade posebno u devastiranim područjima, kao što su u istočnoj i južnoj Srbiji i to prije svega za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu“, kazao je Nedimović, dodajući da se trenutno pregovaro sa Evropskom komisijom o realizaciji IPARD 3 programa koji će najvećim dijelom biti za razvoj seoske infrastrukture.

“Pregovarat ćemo do jula i očekujem da 2022. godine započnemo realizaciju programa”, procijenio je Nedimović, ističući da je 2020. bila ekstremno dobra za najveći broj poljoprivrednih kultura i da je ove godine u srbijanskoj poljoprivredi ostvaren rast veći od pet posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

RODITELJI SU JE ODREKLI: Nadica Ademov je vjerovala pogrešnom čovjeku

PREPLANULA I ATRAKTIVNA: Katarina Grujić na odmoru iz bajke