in

Planinarenje u BiH – Interaktivni portal za Dijasporu iz BiH

Slatka-Tajna.Eu

Prema informacijama koje posjeduje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, planinarenje u BiH je jedan od najinteresantnijih vidova turizma za iseljeništvo – gotovo 60% ispitanika u provedenoj anketi o ulozi i potencijalima iseljeništva za razvoj turizma navelo je da je zainteresovano za taj vid turističke ponude u BiH. Takođe, najveći dio ispitanika iz iseljeništva smatra da su informisanje i promocija ključni za unapređenje turizma iseljeništva.

BiH posjeduje velike prirodne ljepote i planinarske resurse za razvoj turizma kao i dugu tradiciju organizovanog planinarenja. Zadnjih godina se intenzivno radi na obnovi i unapređenju planinarenja od strane nadležnih institucija u BiH, nevladinog i privatnog sektora, te međunarodnih organizacija. Zahvaljujući tim naporima, na raspolaganju su brojni internet resursi za planinarenje poput:

– Popisa planina:  https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/planine

– Popisa planinarskih  društava: https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/planinarska-drustva

– Popisa planinarskih domova: https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/planinarski-domovi

Mnoštvo informacija o planinarenju u BiH i regiji se nalazi na web stranici Via Dinarica  https://trail.viadinarica.com/bs/ uključujući obilježene planinarske staze, dužinu staza, zahtjevnost, trajanje, uspon, smjernice za skretanje, koordinate, GPX trakove, kao i informacije o drugim aktivnostima – smještaju, znamenitostima i zanimljivostima koje se mogu posjetiti u okviru odabrane ture i drugo.

Na raspolaganju su lagane planinarske staze primjerene svakome pa i djeci, početnicima, rekreativcima i izletnicima, kao i teže staze za profesionalce i avanturiste.

 

 

 

 

 

 

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠTEK SAM POTROŠIO, NIJE SE PREDUGO RADILO: Joca Stefanović spreman za novi početak

Filodendron pink princess, magija roze-zelenih listova