in

“Ne pada nam na pamet da u Mostaru dijelimo vlast sa HDZ-om’!

Slatka-Tajna.Eu

U razgovoru za banjalučki magazin BUKA član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a, Željko Komšić, između ostalog je govorio i o izborima u Mostaru i mogućim postizbornim savezima u tom gradu.

Komšić je ponovio da ne bih imao ništa protiv da Irma Baralija bude gradonačelnica, i pozvao oba probosanska politička bloka na saradnju, jer ukoliko toga ne bude sve ostaje isto, to jeste Mostar ostaje podijeljen između HDZ i SDA.

Na pitanje da li smatra da je u Mostaru moguće formirati vlast bez HDZ-a BiH, Komšić je odgovorio “teško, s obzirom na odnose između probosanskih stranaka”.

“S obzirom na odnose između probosanskih stranaka, teško, kao što rekoh, bojim se da politički odnosi u Mostaru ostaju manje više isti. Ako smo na državnom nivou kao stranka preuzeli odgovornost za proces NATO integracija, kroz Ministarstvo odbrane koje je pripalo DF-u, i koje zajedno sa OS BiH ispunjava zadatke iz Programa reformi, ako k tome znamo da u Vijeću ministara sjede ministri iz HDZ-a (pa onda neko uz malicioznost kaže da smo koalicija a dabome da nismo, posebno ne nekakva politička koalicija) ne pada nam na pamet da u Mostaru na lokalnom nivou dijelimo vlast sa HDZ-om. Ko hoće neka izvoli.

Na pitanje može li doći do pomirenja sa BH blokom, kojem je DF ideološki bliži od Naroda i pravde, Komšić je kazao da je i ranije zagovarao suradnju i pomirenje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ako ćemo zajedno braniti interese države, može. Mi smo i ranije na to pozivali, i ja sam i dalje pri stanovištu da u konačnici u odbranu ključnih interesa države mora biti integrisan i lijevi i desni politički spektar, jer u takvoj situaciji HDZ i SNSD nemaju šanse protiv Bosne i Hercegovine”. .

Komšić je prokomentirao i “incident” kada se s kolegom Džaferovićem odbio sastati s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

“Građani su očekivali da se odbrani dostojanstvo države, jer je tome prethodilo skandalozno omalovažavanje države. Nije ni bitno koliko je to hrabra odluka. Onaj ko se plaši teških odluka ne treba ni da bude na poziciji koju su mu građani povjerili. Čuo sam poruke i pojedinih političara u smislu toga da je trebalo pognuti glavu, ali ja to ne bih mogao uraditi zbog svih onih koji su dali glavu za ovu državu”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TANJA SAVIĆ TUŽILA MUŽA DUŠANA! Zakazan datum suđenja, evo kada će se vidjeti OČI U OČI, a ovu molitvu izgovori svaku noć

Kako su izgledale mis Srbije i Hrvatske prije 90 godina