in

Kako su izgledale mis Srbije i Hrvatske prije 90 godina

Slatka-Tajna.Eu

Fotografija na kojoj se nalaze mis Srbije i mis Hrvatske nastala je u prvim decenijama 20. vijeka u Beogradu je prikazana kao dio putujuće izložbe “Gradovi u pokretu – postosmansko naslijeđe” autorke prof. dr Nataše Mišković, ali je pažnju javnosti privukla tek kada se pojavila na društvenim mrežama.

Misice su obučene u narodnu nošnju i daleko su od toga kako danas zamišljamo djevojke koje se takmiče na izborima ljepote. Ipak, većina onih koji su komentarisali fotografiju složili su se da se pojam ženstvenosti od tada do danas uopšte nije promijenio. Sve ostalo, nažalost, jeste:

Ideja izložbe “Gradovi u pokretu – postosmansko naslijeđe” bila je da se kroz foto-građu preuzetu iz jugoslovenskih i turskih dnevnih listova tokom 1920-ih i 1930-ih godina prati razvoj država nastalih na ostacima Osmanskog carstva.

Ova fotografija tako je bila samo jedna od onih kojima je kroz objektive foto-reportera “Politike” i “Vremena” i istanbulskih listova “Džumhurijet” i “Akšam” autorka izložbe dočarala svakodnevni život ljudi iz Beograda, Sarajeva, Istanbula i Ankare u prvim decenijama 20. vijeka.

(kurir.rs)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Ne pada nam na pamet da u Mostaru dijelimo vlast sa HDZ-om’!

ZAGREB JOJ POŽELIO DOBRODOŠLICU ZA PAMĆENJE: Hanu Rodić je dočekala samoizolacija i potres