in

Novčanica od 20 eura dobiva novi premaz

Slatka-Tajna.Eu

Novčanice od 20 eura će biti glađe jer su presvučene posebnim premazom kako bi bile trajnije. 

– Od 2021. proizvodit će se samo presvučene novčanice od 20 eura, tako da će nepresvučene novčanice od 20 eura postupno nestajati iz gotovinskog ciklusa, rekao je član uprave Bundesbanke Johannes Beermann.

Serije novčanica od 5 i 10 eura, koje su u postepenom prometu od 2013. godine također su premazane posebnim premazom. Jer upravo računi niže vrijednosti često mijenjaju vlasnika i mogu se brže zaprljati ili oštetiti i tako postati neupotrebljivi.

Ispitivanja su pokazala da premaz povećava prosječni životni vijek novčanice, rekao je Beermann.

Nešto slično se očekuje od premazivanja novčanica od 20 eura. Obložene novčanice znatno su manje osjetljive na prljanje. To se može dokazati i laboratorijskim ispitivanjima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema Bundesbank, neke centralne banke Eurosistema već su u ljeto 2020. godine probno počele stavljati u opticaj oslikane dvadesetice. U ime Bundesbank, međutim, novčanice od 20 eura s bojama bit će prvi put proizvedene 2021. godine i puštene u promet tokom godine. Stoga bi moglo proći neko vrijeme prije nego što potrošači u Njemačkoj u rukama budu držali tako lakiranu novčanicu od 20 eura, izvještava n-tv.

Prema podacima Evropske centralne banke (ECB) u novembru 2020. godine u opticaju je bilo više od 4,3 milijarde novčanica od 20 eura ukupne vrijednosti 86,1 milijarde eura.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HRT: Koronavirus – najnoviji podaci

“OPET SANJAM BANJA LUKU”: Isko Jakupović predstavio projekat posvećen rodnom gradu