in

Nakon 20 godina izveden zahvat podizanja urođeno spuštenog kapka u Banjaluci

Slatka-Tajna.Eu

Dr Bojan Kozomara, poznati oftalmolog iz Banjaluke, izveo je zahvat podizanja urođeno spuštenog kapka u specijalnoj bolnici “Svjetlost” Banjaluka. Ovaj zahvat na našim prostorima nije izveden više od 20 godina!

O čemu se radi?

Urođena (kongenitalna) ptoza (spušten kapak) je stanje u kojem se odmah po rođenju gornji kapak jednog ili oba oka ne može u potpunosti podignuti, odnosno oko se može samo djelimično otvoriti. U literaturi se navodi da 8 od 100.000 novorođenčadi može imati ovaj problem.

Postoji nekoliko metoda kojima se spušten gornji kapak može podići. Jedna je skraćivanje aponeuroze mišića podizača kapka (resekcija) i primjenjuje se kod oko 90% ptoza. Mana ove metode je u tome što se obično izvodi samo kod odraslih kod kojih je očuvana inervacija mišića podizača kapka i gdje kapak nije spušten za više od 2-4 mm.

Link do zahvata: https://www.youtube.com/watch?v=HCUXs6cUwR0&ab_channel=BojanKozomara

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Druga metoda, metoda koju je koristio dr Kozomara, je namijenjena prvenstveno dječjoj ptozi, gdje je često razlog spuštanja kapka oštećen živac koji inerviše mišić koji podiže gornji kapak (m. levator palpebrae superior). Metoda “suspenzija na frontalis” je metoda u kojoj se kapak podiže uz pomoć silikonske “gumice” koja se provlači ispod kože kapka, obrve i čela na kojem se i fiksira. Prednost ove metode u odnosu na resekciju je u tome što se njome uspješno koriguju sve ptoze, bez obzira na nivo spuštenosti kapka, te se visina kapka može naknadno podešavati ukoliko je to potrebno.

“Ovdje više nego igdje dolazi do izražaja iskustvo onog ko izvodi zahvat. Bitno je znati sve detalje izvođenja zahvata, jer je ovo metoda čiji rezultati treba da ostanu pacijentu do kraja života”, istakao je dr Bojan Kozomara.

Oftalmolog kojeg na društvenim mrežama prate desetine hiljada ljudi još jednom je pokazao svu važnost oftalmologije i konstantnog ličnog unapređenja u svrhu pružanja što bolje usluge pacijentima.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Gorica Dodik nazvala Draška Stanivukovića starletom, medije kritikovala jer ga promovišu

Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima 33.600.000 eura