in

HRT: Koronavirus – najnoviji podaci

Slatka-Tajna.Eu

U posljednja 24 sata zabilježeno je 316 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8036. Među njima je 2720 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega je na respiratoru 256 pacijenata. Preminulo je 68 osoba, objavio je danas Stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 205.246 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3739 preminulo, a ukupno se oporavila 193.471 osoba, od toga 2245 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 30.780 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 996.935 osoba, od toga 2642 u posljednja 24 sata.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković rekla je na današnjoj konferenciji za medije kako je dnevni postotak pozitivnih 11,96. Prosječna dob testiranih osoba je 44 godine.

U odnosu na jučer, 32 nova pacijenta su na respiratoru. U zadnja 24 sata otpušteno je 97 ljudi.

– Prosjek preminulih je 75,7 godina, a najmlađa preminula osoba imala je samo 42 godine, rekla je Katalinić-Janković.

Capak: 48 posto manje novooboljelih

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u tjednu od 22. do 28. prosinca imamo 48 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Jučerašnja 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 710,5, najvišu ima Međimurska županija s 1112, a najnižu Dubrovačko-neretvanska s 235.

Po 14-dnevnoj incidenciji smo na 23. mjestu od 27 zemalja EU-a, višu imaju Češka, Nizozemska, Slovenija i Litva, naveo je Capak. Što se sedmodnevne incidencije tiče, kako imamo veliki pad novooboljelih, tu imamo nešto bolju poziciju, na 18. smo mjestu, dodao je. Višu imaju Estonija, Luksemburg, Latvija, Slovačka, Danska, Češka, Slovenija, Nizozemska i Litva.

– Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika nas stavlja na 19. mjesto od 27 zemalja EU-a sa stopom od 874,8, rekao je Capak.

Dva slučaja osipa nakon cijepljenja

Capak je rekao da su jučer do 19 sati cijepljena 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika domova za starije. Naveo je da cjepivo prije druge polovice siječnja neće doći u ordinacije liječnika obiteljske medicine.

Naime, naveo je kako očekuju da će do druge polovice siječnja, kada će se početi cijepiti starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, doći Modernino cjepivo koje u običnom hladnjaku može stajati 30 dana, za razliku od Pfizerova, koje može tek pet. To će, smatraju, značajno olakšati rad liječnicima obiteljske medicine. Zbog toga su ih htjeli poštedjeti u ovoj prvoj fazi cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

– Ovoliko koliko imamo ćemo potrošiti na prvu skupinu prioriteta, a nakon toga ćemo se dogovoriti s liječnicima obiteljske medicine. Dobit će vrlo detaljna pisana uputstva, poslane su im prezentacije, rekao je Capak.

Capak je također rekao da su telefonom proveli anketu i pitali o eventualnim nuspojavama cjepiva. S terena su dobili informaciju da sa završetkom jučerašnjeg dana nuspojava nije bilo.

– U sustavu prijava nuspojava HZJZ-a i HALMED-a trenutno nema niti jedna prijava nuspojava, jedino što znamo je da su u Infektivnoj klinici bila dva slučaja alergijskih reakcija, rekao je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, rekla je da se radilo o dva blaža osipa bez ikakvih posljedica u dvoje djelatnika.

– Možemo sa sigurnošću reći da je jedan povezan jer je bilo unutar 15-ak minuta, drugi je bio nešto kasnije, tako da još pokušavamo vidjeti da nije nešto drugo utjecalo na pojavu tog osipa, rekla je Markotić, dodavši da drugih reakcija nije bilo.

Na novinarsko pitanje zašto se nisu još cijepili Capak je rekao da su odučili da će, s obzirom na to da su zasad dobili simbolične količine cjepiva, dati prednost onima koje je to cjepivo najpotrebnije.

– Čim dobijemo veće količine cjepiva, organizirat ćemo cijepljenje i pozvati vas s kamerama da nas javno snimite, poručio je Capak, a Katalinić-Janković dodala je kako ima puno dobrovoljaca za cijepljenje.

O propusnicama i potresu

Što se tiče izdavanja propusnica u situaciji s današnjim potresom, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut rekao je kako je prema stožerima Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Sisačko-moslavačke županije išla uputa da su prioritet zahtjevi osoba koje imaju potrebu premjestiti se iz Sisačko-moslavačke županije ili otići u tu županiju kako bi provjerile svoju nekretninu ili rodbinu.

– Ali isto tako naglašavamo da svi oni koji će takav zahtjev dati misle na mjere Stožera civilne zaštite i mjere koje se tiču Covida, rekao je Trut.

Trut je rekao da je izdano nešto više 153.000 propusnica. Na sustav e-propusnica došlo je 148.000 zahtjeva, odobreno 80.000, a odbijeno 65.000. Na e-mail došlo je preko 150.000 zahtjeva, odobreno je 73.000.

Trut je rekao da ima slučajeva gdje jedna osoba šalje više mailova, čak do osam ili deset, i to bez potrebnih podataka. Neki šalju mailove na različite adrese pa je teško pohvatati koliko je točno zahtjeva, dodao je Trut.

Trut je rekao da nema velikih konstruktivnih šteta ni ozlijeđenih osoba. Tijekom dana će vidjeti potrebe pa će s obzirom na analizu slati pomoć, dodao je.

Nastavlja se pozitivan trend

Prema jučerašnjim podacima, u Hrvatskoj je zabilježeno 618 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pozitivan trend tako se nastavlja jer je od malo više od 3600 testiranih, pozitivno bilo 17 posto.

Sve je manje i aktivnih slučajeva – trenutačno od COVID-a boluje 10 tisuća građana. Nažalost, od posljedica bolesti preminulo je još 58 osoba, ali smanjio se broj pacijenata na respiratoru – 258 ih je prema posljednjim podacima.

➡️ U Hrvatsku stigle prve doze cjepiva protiv koronavirusa
➡️ Cijepljenja protiv koronavirusa diljem države
➡️ Capak: Danas otvaramo novo poglavlje u borbi protiv koronavirusa
➡️ Maretić nakon cijepljenja: Nada povratka normalnog života

Prve doze cjepiva proteklog su dana dostavljene u 20 županijskih središta. Njima se cijepe korisnici domova za starije osobe te zdravstveni djelatnici diljem zemlje.

➡️ Cijepljenje protiv koronavirusa počelo je jutros u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Opširnije

Izvješća županijskih stožera:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










➡️ U Karlovačkoj županiji je u posljednja 24 sata preminulo troje pacijenata od covida-19, a zabilježeno je još 16 novozaraženih osoba.

➡️ U Varaždinskoj županiji evidentirano je 44 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj novo zaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika iznosi 270. Preminulo je 5 osoba.

➡️ U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je žena preminula.

➡️ Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je samo devet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

➡️ U Splitsko-dalmatinskoj županiji na covid infekciju je testirana 161 osoba od kojih je 39 pozitivno na koronavirus, dok je u bolnici preminulo troje ljudi.

➡️ Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 30 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Preminula su 4 pacijenta.

➡️ U Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježene 52 novoboljele osobe te je ukupno 1299 aktivno oboljelih.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod petero novooboljelih, od testiranih 110 osoba, a u riječkoj bolnici umrle su četiri osobe.

➡️ Na području Šibensko-kninske županije šest osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Preminule su tri osobe.

➡️ Za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 160 uzoraka od kojih je 47 bilo pozitivno.

➡️ U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata od posljedica covid-19 umrle su četiri osobe, četiri su nova slučaja zaraze, a ozdravilo je 57 osoba.

➡️ 41 osoba je testirana na virus SARS-CoV-2, od čega je njih šestero bilo pozitivno, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Dvije osobe su preminule, a pritom su imale i brojne komorbiditete.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji su dvije novooboljele osobe od bolesti COVID-19.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, dvije su osobe umrle, a u Općoj bolnici Dubrovnik je počelo cijepljenje zaposlenika.

➡️ Na području Zadarske županije potvrđene su 22 novooboljele osobe, a od posljedica covida-19 u Općoj bolnici Zadar umrla je 79-godišnja žena.

➡️ Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata od covida-19 oboljelo je 15 osoba, dok iz je izliječeno 178.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

➡️ U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih
osoba od COVID-19, 37 osoba je izliječeno.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su četiri nove pozitivne osobe na covid-19, a umrle su dvije osobe.

➡️ U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 86 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 2 novozaražene osobe.

➡️ Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS–CoV-2 virus na području županije potvrđena četiri nova slučaja bolesti COVID-19.

Koronavirus u svijetu:

➡️ Europska komisija je odobrila paket pomoći od 70 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za financiranje nabave cjepiva protiv covida 19 za zemlje zapadnog Balkana. Opširnije

➡️ U Europi i svijetu traje masovna kampanja cijepljenja protiv koronavirusa. Cjepiva ulijevaju nadu da je moguće postići kolektivni imunitet i zaustaviti širenje pandemije, tijekom koje je život izgubilo više od milijun i 770 tisuća ljudi, a polovina svjetske populacije bila primorana ostati kod kuće. Također, sve je to bacilo gospodarstvo na koljena. Opširnije

➡️ U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 517 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrle su još 33 osobe, objavila je slovenska vlada. Opširnije

➡️ Nekoliko je austrijskih skijališta odlučilo pooštriti mjere zaštite od koronavirusa nakon što je tijekom vikenda u njima zabilježen velik broj posjetitelja, turista i skijaša. Opširnije

➡️ Brazilski potpredsjednik Hamilton Mouro pozitivan je na koronavirus, priopćeno je iz njegova ureda, dok su u zemlji u posljednja 24 sata od covida 19 umrle 344 osobe, a 18.479 ih je zaraženo. Opširnije

➡️ Broj slučajeva zlostavljanja djece na internetu značajno je porastao tijekom pandemije koronavirusa, priopćio je Europol. Opširnije

➡️  Tri slučaja zaraze novim britanskim sojem koronavirusa, koji je vjerojatno zarazniji od prvobitnoga soja, otkrivena su u Južnoj Koreji, priopćila je korejska Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti. Opširnije

➡️ Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon o paketu pomoći zbog pandemije vrijedan 900 milijardi dolara. Opširnije


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NIJE VIŠE MOGLA DA KRIJE: Žena Vila Smita imala aferu sa drugom njihovog sina!

Novčanica od 20 eura dobiva novi premaz