in

BRITANSKA FUNTA DOSEGLA DVOGODIŠNJI MAKSIMUM: Nakon historijskog trgovinskog sporazuma sa EU nakon Brexita

Slatka-Tajna.Eu

Funta sterlinga porasla je više od 0,8 odsto, na oko 1,3560 dolara, nakon što je najavljen sporazum. Takođe se povećala prema euru na nešto više od 1,11 eura. Ranije ovog mjeseca, valuta je probila maksimum za 2020. godinu od 1,3624 dolara, nivo koji nije dostigla od maja 2018.

FTSE 100 je takođe završio dan povećanjem, jer je trgovanje zaustavljeno rano uoči božićne pauze. Pregovarači o Brexitu postigli su sporazum u četvrtak, završavajući 11 mjeseci duge razgovore započete 31. januara, kada je Britanija zvanično napustila blok i ušla u prelazni period.

Sporazum će ponuditi podršku za britansku valutu, prema Berenbergovom višem ekonomisti Kallumu Pickeringu.

„Uklanjanjem velikog negativnog rizika za britansku ekonomiju kako u kratkoročnoj, tako i u dugoročnoj perspektivi, sporazum bi otključao značajne investicije u Velikoj Britaniji i podržao oporavak kada trenutni šok od koronavirusa počne da blijedi, kao i pružio pozitivnu pozadinu za britanske akcije i funte u 2021. godini“, rekao je.

Strane su se sukobile oko niza ključnih pitanja, pri čemu je EU nastojala da zadrži pristup vodama Ujedinjenog Kraljevstva za svoje ribolovne flote, a Velika Britanija je željela da u velikoj mjeri ograniči ta ribolovna prava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sporazumom o Brexitu sačuvat će se britanska nulta carina i nulta kvota jedinstvenom tržištu bloka i izbjeći ekonomski štetan izlazak „bez dogovora“. Međutim, sporazum ne pokriva mnogo veći i uticajniji finansijski sektor nacije. Brisel još nije odlučio da li će Velikoj Britaniji odobriti pristup finansijskim tržištima Unije.

 

(TBT)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Marija Kulić priznaje da se stidi Miljane!

NOVE INFORMACIJE IZ UKC RS: Milorad Dodik je retestiran na koronavirus i njegov nalaz je…