Categories: Biznis

Zakon unapređuje poduzetničku infrastrukturu u BiH

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o poduzetničkoj infrastrukturi, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je da se primjenom ovog zakona treba stvoriti pravni osnov koji će omogućiti svim nivoima vlasti u FBiH sistemski pristup u planiranju razvoja poduzetničke infrastrukture, ali i cjelokupnog poslovnog okruženja u Federaciji BiH. Ovaj nacrt zakona usvojen je s ciljem da se unaprijedi poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH.

Poduzetničku infrastrukturu čine poduzetničke zone i poduzetničke potporne institucije. Poduzetničke zone su najzastupljeniji i najznačajniji oblik poduzetničke infrastrukutre u Federaciji BiH.

Ključne koristi od uspostave poslovnih zona, kaže Zukić, imaju lokalne vlasti kroz brži ekonomski razvoj, efikasniji instrument privlačenja investitora, punjenje općinskog/gradskog budžeta, te sprečavanje devastacije urbanog prostora.

“Poduzetnici ovim dobivaju infrastrukturno uređen prostor po povoljnim cijenama, mogućnost bržeg rasta i razvoja, dok regija i viši nivoi vlasti bolje upravljaju razvojem, brže i efikasnije planiraju budžet i sufinasniraju razvoj zona”, rekao je Zukić.

Također, važnu ulogu u razvoju subjekata male privrede, posebno u onom početnom stadiju razvoja, imaju i poduzetničke podržavajuće institucije. Vrste poduzetničkih potpornih institucija su razvojne agencije, poduzetnički centri, poslovni inkubatori, poduzetnički akceleratori, poslovni parkovi, naučno-tehnološki parkovi, centri kompetencija i klasteri.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Ovim zakonom se prvi put uređuje institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture to jeste uspostava i razvoj svih vidova poduzetničke infrastrukture, uspostava Registra poduzetničke infrastrukture, kao i sistem podrške za unapređenje poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH”, naglasio je Zukić.

Zakonom su precizirane faze uspostavljanja poduzetničkih zona, što treba  doprinijeti jedinstvenom pristupu uspostave poduzetničkih zona u praksi, te jasno utvrditi provedbu neophodnih koraka.

Propisana je kategorizacija poduzetničkih zona prema veličini ukupne površine, prema tipu aktivnosti koje se obavljaju unutar zone i prema stepenu aktivacije raspoložive površine poduzetničke zone, ali je jasno regulirana i oblast upravljanja poduzetničkim zonama.

Zakon je izradilo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, uz podršku Projekta lokalnog integriranog razvoja koji finansira Evropska unija i provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Redakcija

Recent Posts

Tragična nesreća s migrantima kod Sinja; četvero poginulih, među njima i dijete

Prometna nesreća u BrnazamaFoto: Sasa Tadinac / PixsellTragedija jutros u mjestu Brnaze kod Sinja. Četiri…

46 minuta ago

Usvojena dopuna zakona: Dozvoljen rad studentima u FBiH

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je Zakon o dopuni Zakona o radu čime je omogućeno…

59 minuta ago

(VIDEO) DAN NAKON ŠTO JE PUŠTEN IZ PRITVORA Marko Miljković izašao bos iz zgrade u kojoj se desio haos: Evo šta je radio

Ekipa “Blic” uhvatila je Marka Miljkovića ispred zgrade na Bežanijskoj kosi nakon što je juče…

60 minuta ago

Hrvatski fudbaler pred transferom karijere

Juventus je pogotkom Dušana Vlahovića pobijedio Atalantu na neutralnom terenu u Rimu i tako osvojio…

1 sat ago

Ptičiji grip pali alarm kod naučnika

Široko rasprostranjeno prisustvo ptičjeg gripa kod američke stoke i u mlijeku dovelo je do toga…

2 sata ago

ISELIO SE IZ KUĆE: Razvode se Džej Lo i Ben Aflek

Dugo su američki mediji bili mirni kada je riječ o ljubavi Bena Afleka i Dženifer Lopez. A onda…

2 sata ago