in

Tegeltijin govor pred članovima VSTV-a: Nezakonito me prate, snimaju, uhode…

Slatka-Tajna.Eu


Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine održava se u Sarajevu. Uvodnu riječ imao je Milan Tegeltija, predsjednik ove institucije, koji se prošle sedmice našao u središtu nove afere nakon što je u medijima objavljen snimak njegovog navodnog razgovora o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

“Milan Tegeltija nikoga ne može da izabere u bilo koji sud. To radi samo VSTV većinom glasova članova koji su prisutni i koji glasaju. Ja ni u procedurama testiranja ne učestvujem. Toliko imam da kažem o tom montiranom sadržaju. Puno važnije pitanje za mene je pitanje sigurnosti, pitanje zakonitosti i ambijenta u kojima nosioci funkcija pravosudnih obavljaju svoju dužnost. Jasno je da se radi o nezakonitom snimku, odnosno nezakonitoj montaži. Nezakonito me prate, snimaju, uhode, nadziru… Ako trebam da idem na poligraf, stojim iza svake svoje riječi”, naveo je Tegeltija.

“Vjerujem da je šef OSA-e častan čovjek i da on ovo neće demantovati. On me je obavijestio da se protiv mene obavljaju nezakonite radnje i to traje dugo vremena. Ovo ulijeva strah i koji je potpuno prirodan i razumljiv. Ako stalno razmišljte da će vas neko ukloniti s pozicija, teško možete normalno raditi. Takvim radnjama vaš integritet je doveden u pitanje”, poručio je Tegeltija, te nakon toga završio svoj uvodni gorov. Kako je naveo, možda će se javiti tokom sjednice, a možda i neće.

Članica VSTV-a Željka Radović stala je u odbranu Tegeltije riječima da je “neće da se bavi nečim što je pribavljeno na nezakonit način”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Sutra kada uđem u sudnicu je li treba da me dočeka nezakonito pribavljen sadržaj? Kada je u pitanju naša i sigurnost naših porodica, ali i svih nosilaca pravosudnih funkcija, o tome treba da razgovaramo. Šokiran sam i razočarana. Časno radim svoj posao, sa najboljim znanjem i umijećem. Međutim, ne želim da se promoviram, ali ima veze sa sigurnošću. Prošle godine sam bila izložena neviđenom medijskom linču jednog portala. Niz neistina je izneseno na moj račun. Nisam medijski eksponirana. Ono što su drugi radili meni se imputiralo. Ja znam najbolje kako je meni bilo tada. Ulazila sam uzdigute glave i gledala svoje kolege u oči. Niko iz Vijeća mi nije rekao ‘slušaj Željka, ono su sve gluposti, stojimo uz tebe’. Kada se pojavio taj snimak prošle sedmice ponovo sam se osjetila ugroženom zbog poruka iz Viber grupe koju smo morali silom prilika osnovati. I kada je jedna moja benigna poruka ‘Mislim da mi kao profesionalci ne bismo trebali dozvoliti da podlegnemo bilo čijem pritisku’. To sam napisala. Kada sam pročitala da je tom portalu koji me je linčovao proslijeđena tada sam shvatila da je moja sigurnost na nuli. Ja sam to doživjela kao ozbiljnu poruku. Da ako mogu doći do poruke iz interne komunikacije mogu bilo šta. Bojim se da će se i nakon ove diskusije nesto slično desiti”, navela je, između ostalog Radović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PJEVAČI I OVAKO PUNE SVOJ BUDŽET: Reklamiraju od sladoleda, kafe, peći… pa do lijekova i jufki

Volkswagen se povlači iz automoto sporta