in

Namibija prodaje 170 divljih slonova kojima prijeti izumiranje

Slatka-Tajna.Eu

VINDHUK – Namibija je oglasila prodaju 170 zaštićenih divljih slonova zbog suša i povećanja njihovog broja, saopštilo je ministarstvo za životnu sredinu.

U reklami koju je objavio državni dnevni list “Nova era” navodi se da je povećanje broja nesreća usljed sukoba između ljudi i slonova motivisalo prodaju sisara kojima prijeti rizik od izumiranja usljed krivolova i ekoloških faktora, prenosi Rojters.

Ministarstvo životne sredine, šumarstva i turizma je saopštilo da će slonove moći da kupe kupci iz zemlje i inostranstva koji ispunjavaju stroge kriterijume, poput onih koji se odnose na mjesta na kojima će slonovi biti smješteni, a strani kupci će morati i da prilože dokaz da vlasti u njihovoj zemlji dozvoljavaju uvoz slonova.

Kao i nekoliko drugih afričkih zemalja, Namibija pokušava da održi balans između zaštite vrsta kao što su slonovi i nosorozi, dok istovremeno nastoji da umanji opasnost koju ove životinje predstavljaju kada se približe ljudskim staništima.

Napori Namibije za zaštitu vrsta uživaju međunarodnu podršku, ali su vlasti prošle godine saopštile da razmatraju da povuku pravila o globalnoj trgovini ugroženim vrstama, nakon što je na sastaku CITES-a (Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune) odbačen prijedlog o ublažavanju restrikcija na lov i izvoz bijelih nosoroga.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Namibija želi da u većoj mjeri dozvoli trofejni lov i izvoz živih životinja, uz obrazloženje da bi to uvećalo sredstva potrebna za zaštitu ugroženih vrsta.

Vlasti Namibije su u oktobru prodale sto bivola, dok je u toku prošle godine prodato hiljadu životinja iz nacionalnih parkova, kada se zemlja suočila sa najgorom sušom u posljednjih sto godina.

Zvanični podaci pokazuju da se od 1995. do 2019. godine broj slonova u Namibiji uvećao sa oko 7.500 na 24.000.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Sjećaš li se Alisa prave istine i ko te šamarao, zbog čega si strahovala?”

Njemačka produljuje mjere do 10. siječnja