in

Ministar Džindić: Više od 390 izvoznih kompanija u FBiH dobit će 30 miliona KM pomoći

Slatka-Tajna.Eu
Nermin Džindić

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao je nakon održavanja sjednice entitetske vlade da je konačno donesena odluka o pomoći izvoznim kompanijama u paketu od 30 miliona KM.Kako je potvrdio na konferenciji za medije, danas je donesena odluka o raspodjeli 30 miliona KM, što predstavlja direktnu pomoć vlade izvozno orijentisanim privrednim društvima.

“Uspjeli smo sakupiti sva mišljenja i danas donijeti tu vrstu odluke. Ukupan broj zahtjeva je 492, a 391 je bio formalno ispravan”, kazao je Džindić.

Obuhvaćeno je pet sektora i to metalna, elektro i automobilska industrija sa 15.078.350 KM, industrija građevinskog materijala i nemetala sa 690.000 KM, drvna, papirna i grafička industrija sa 5.016.260 KM, proizvodnja tekstila, odjeće, kože i obuće – 4.026.840 KM i hemijska i farmaceutska industrija i industrija gume i plastike sa 5.188.550 KM.

“Nakon ove odluke, u narednim danima ćemo izvršiti potpisivanje ugovora sa svima koji su dobili sredstva, a potom ide raspodjela”, potvrdio je Džindić.

Također, vlada je donijela i konačnu odluku o smanjenju cijene gasa distributivnim kompanijama za 8,5 posto, odluka stupa na snagu 1. januara 2021.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“To pojeftinjenje mora biti prebačeno na krajnje korisnike gasa. Ukoliko dođe do novih pojeftinjenja uvoza, ministarstvo će reagovati”, zaključio je Džindić.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PRIJE NEGO ŠTO POBJEGNE IZ ZEMLJE MORA DA ODGOVORI: Ko je ubio Davida Milane Tegeltija!?

Leipzig slavio kod Basaksehira u utakmici punoj pogodaka / Bljesak.info