in

AZIJA ODUZIMA EVROPI PLIN: Najisplativije tržište za proizvođače opet je Azija gdje se postižu najveće cijene

Slatka-Tajna.Eu

Usprkos porastu cijena plina u Europi i rekordnom izvozu američkog ukapljenog plina u novembru, snabdijevanje LNG-om u Europi je pala. Najisplativije tržište za proizvođače opet je Azija gdje se postižu najveće cijene.

Snabdjevanje LNG-om za evropske terminale u novembru je pala 39% u odnosu na prošlu godinu. Iznosili su 6,7 milijardi kubika (info: GIE). Svi evropski terminali, uključujući one u Poljskoj i Litvi, smanjili su uvoz LNG-a.

Pad snabdjevanja ukapljenim plinom dolazi istodobno s rekordnim izvozom ukapljenog prirodnog plina iz Sjedinjenih Država. Bloombergov komentator Peter Stabrzynski napisao je na Twitteru da je dnevna opskrba plinom američkih postrojenja za LNG porasla na 315 milijuna kubnih metara dnevno. “Američki LNG oborio je još jedan rekord. Izvoz bi trebao ostati visok tokom zime zahvaljujući visokim cijenama i novim projektima ”, rekao je. Prema njegovim riječima, u pretposljednjem mjesecu godine Sjedinjene Države poslale su preko 80 isporuka LNG-a u inostranstvu.

S&P Global Platts navodi podatke da su glavne opskrbne tačke američkim LNG-om u novembru bile Velika Britanija, Brazil, Indija, Kina i Japan.

Pad snabdjevanja ukapljenim plinom u Evropi objašnjava se činjenicom da je azijsko tržište opet postalo najisplativije za dobavljače: tamo potražnja raste a postoje i premije (veće od 50 dolara za 1000 m3 plina).

Za usporedbu, kotacije za azijski spot LNG indeks JKM za siječanj iznose 248 dolara za tisuću kubnih metara, dok za nizozemsko čvorište TTF zasad ne prelaze 190 dolara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ovakvo stanje mogao bi dodatno iskoristiti ruski Gazprom, koji već smanjuje cijene svoga plina za europsko tržište.

 

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Srebrenici svi pričaju o izbornoj ‘prevari’

Uvjerljive pobjede Barcelone, Juventusa i Chelseaja / Bljesak.info