in

SZO pohvalio intezivnu njegu UKC RS zbog stope preživljavanja pacijenata – Virus korona

Slatka-Tajna.Eu

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je rad UKC Republike Srpske i Јedinice intenzivne njege, kada je u pitanju procenat preživljavanja pacijenata koji su bili na respiratoru, istakao je prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske u emisiji Zdravosfera.

“ Kada je na ove naše prostore stigla pandemija virusa korona, SZO je tragala za modelima kako da pomogne zemljama u razvoju, u tranziciji i koje nemaju intenzivnu medicinu na dovoljno visokom nivou. Došavši do našeg članka u kojem smo publikovali studiju iz oblasti intenzivne medicine, iz SZO-a su nas potražili i posjetili” rekao je prof. dr Kovačević za RTRS.

Model koji su razvili sa Mejo klinikom iz SAD poslužio je kao model edukacije za prostor bivše Јugoslavije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Samo nakon šest mjeseci nakon inicijalne posjete SZO, posjetili su i UKC i poprilično su imali šta da vide, odnosno bili su dosta iznenađeni kako smo se organizovali, kako je bolnica preuređena, pa do toga kolika je stopa preživljavanja pacijenata u kritičnom stanju. To im je dalo zeleno svjetlo da nas mogu proglasiti za centar izvrsnosti” dodao je Kovačević.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Arheološki nalaz kod Sarajeva: Pronađena kopča s ljiljanom

NAKON RASKIDA: Sanja Vučić pokazala novi imidž