in

HRT: Gradilište Pelješkog mosta

Slatka-Tajna.Eu

Autor:

  prije 33 minuta

Na gradilištu Pelješkog mosta radi se punom parom – most bi bez ceste preko poluotoka mogao biti pušten u promet do kraja iduće godine. U tijeku je iskrcaj s broda dijelova rasponske konstrukcije, njihovo podizanje na stupove i zavarivanje, a grade se i dvije pristupne petlje.

Dok plovna dizalica podiže s trajekta dio rasponske konstrukcije mosta i spušta ga na obalu, malo tko bi pomislio da je težak 200 tona. Za dan i pol na pripremljen plato odložena su tako tri segmenta mosta preuzeta s broda Aal Shanghay.

– Treba istovariti segment, staviti ga na baržu. Ta dizalica mora ponovno doći do obale i onda ponovno staviti na obalu. Dakle, to je jedaa proces koji ima svoj tijek, rekao je Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Izgrađeni su svi stupovi mosta, a trenutačno se s pomoću dizalica na njih podižu dijelovi rasponske konstrukcije i odmah zavaruju. Usporedo se izlijevaju i piloni na koje će se ovjesiti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Do sada je na gradilište došlo 870 metara dužnih elemenata rasponske konstrukcije. To znači da je 30% elemenata mosta tu na gradilištu, dodao je Šegedin.

Užurbano se grade i pristupne petlje s obje strane mosta. Na petlji u Komarni odrađeno je više od polovice posla.
– Radi se na izgradnji podvožnjaka koji su preduvjet da se petlja završi i stavi u funkciju dok petlja u Brijesti, su u tijeku zemljani radovi na iskopu i formiranju same petlje, rekao je Šegedin.

Most bi stoga i bez ceste preko Pelješca mogao biti pušten u promet krajem iduće godine. Samo ako radove ne uspori epidemija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao 10 posto

“Izetbegović nije cijelo zlo koje je snašlo ovaj narod”