in

BiH u novom ruhu: Smjena generacija za svjetlu budućnost košarke

Slatka-Tajna.Eu


O njemu smo pisali u tekstu “SRCE, RUKE i LOPTA: Od autobusa iz Breze do reprezentacije BiH u košarci”. Kenan Kamenjaš je večeras bio starter u dresu reprezentacije BiH u pobjedi protiv Bugarske u okviru kvalifikacija za EP.

Kamenjaš je bio prvi strijelac reprezentacije sa 12 poena, uz tri skoka i dvije asistencije za 19 minuta na terenu. Indeks korisnosti +19. 

Uz Kamenjaša istakli su se Sulejmanović (10, 11), Roberson (11p, 2s, 6a), Milošević (10, 6sk), Penava (9p, 9sk), Atić (9p, 5sk, 2a), Vrabac (7p, 6sk), Čampara i Gegić identični (7p, 2sk, 3a). Dakle, skoro cijela reprezentacija sa podjednakim učinkom.

Košarkaši BiH su statistički ali i onim što smo vidjeli pokazali što je košarka ipak timski sport.

“Dočekali smo smjenu generacija, napokon”

Cijela reprezentacija BiH u košarci večeras je predstavila i pokazala šta znači termin “smjena generacija”. Termin koji je svako od nas čuo nebrojeno puta, ali u praksi smo rijetko kada vidjeli pozitivne primjere kada dođe upravo do smjene generacija. Od fudbala do košarke.

Košarkaši selektora Vedrana Bosnića su ubjedljivom pobjedom nad Bugarskom pokazali jednu novu energiju, novi stil, novi način igre u odbrani, novu generaciju.

Naime, košarka je promijenila lice u proteklih deset, kamoli 20 i više godina od Nenada Markovića i vrhunca interesa javnosti za ovaj sport u BiH.

košarkaška reprezentacija bih, košarka, kosarkaska reprezentacija bih
Izvor: Anadolija

Produkt smjene generacija na svjetskom nivou su mladi, atletski dominantni mladići koji mogu igrati na više pozicija i koji su sušta suprotnost onoga na šta je oko košarkaške javnosti u BiH naviklo.

To su igrači kao Kenan Kamenjaš sa visinom i muskulaturom visokog krila, ali sa radom nogu i eksplozivnošću kao trojka ili čak dvojka po potrebi.

To su igrači kao Ajdin Penava sa visinom centra, kontrolom lopte kao krilo, a šutem za tri poena kao bek šuter. Uz sve to, ima jako dobar tajming i osjećaj za blokadu, što je demonstrirao i večeras.

To su igrači kao Emir Sulejmanović, sa predispozicijama i potencijalom da bude kapiten i čak lider nove generacije.

To su također, igrači, kao i Edin Atić. Sa 23 godine, Atić je pokazao koliko je napredovao u svojoj igri te koliko je sposoban da upravo on bude “clutch” opcija ako bude potrebe.

To su igrači kao Amar Gegić, bek šuter koji može igrati i nisko krilo zbog sjajnih atletskih i all-round sposobnosti. Jako dobar u odbrani sa dobrim osjećajem za skok.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sve što danas u svijetu predstavlja “novu generaciju košarke”, BiH sa ovim momcima i selektorom definitivno ima. Uz gore nabrojana imena, apsolutno ne treba izostaviti niti Sanija Čamparu sa odličnim šutem za tri poena i sposobnst kreiranja prostora, te prinovu J. Robersona. Playmakera kakvog smo čekali.

Roberson je nastupom također pokazao profil igrača čiji stil igre je produkt nove generacije (iako se radi o zrelom košarkašu, 32 godine). Njegov dribling, šut, dug korak uz brze promjene pravca mu pomažu da kreira prostor i stvori priliku iako je visok 180 cm. Adin Vrabac je pokazao šta znači biti vrhunski “role-player”. O kvaliteti Miloševića je odavno sve poznato, s obzirom da je stilom igre bio preteča modernog košarkaša.

“Lider, motivator, selektor!”

Generalno, radi se o talentu koji se ne boji kršiti norme “standardne” košarke ali istovremeno na tim normama gradi čvrstu i atletski dominantnu ekipu. Takav talenat je svoje lice prezentovao u svijetu kroz centre koji šutiraju trojke, bekove koji šutiraju sa 10 metara uz jako veliku dozu atleticizma.

reprezentacija, bih

Izvor: Anadolija

Ako iko zna kako takav skup pretvoriti u funkcionalnu ekipu, to je selektor Bosnić. Vidjeli smo večeras kako i sa kojim žarom. Do kraja. Iako je bilo blizu 40 razlike. Selektor koji ima viziju, zna posao, zna igrače i ne boji se ostati bez glasa ako treba u roku od jednog time-outa. Kakav je i trebao.

Posebno što vrijedi istaći večeras je igra u odbrani. Udvajanja, preuzimanja, rotacije, borbenost za svaku loptu – vidjeli smo sve.

Ukoliko ih posluži zdravlje, te ne bude nedostajalo volje i barem pola žara kao večeras – košarka ponovo može biti nacionalni ponos BiH.

Naredni meč je protiv Latvije, u nedjelju u 21 sat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rusi će cjepivo proizvoditi u Indiji, počinju početkom nove godine

RDV |