in

Rješenje migrantske krize: Isprovocirati Brisel i strategija sa zemljama regiona

Slatka-Tajna.Eu


Sadik Ahmetović, nekadašnji ministar sigurnosti BiH, kazao je u razgovoru u emisiji Novi dan na N1, da je situacija sa migrantima vrlo teška.

“Mislim da će situacija biti složenija u narednom periodu s obzirom na stanje u BiH. Imamo potpuni raspad sistema kad su u pitanju institucije koje provode zakon o imigracijama i azilu. BiH teško može riješiti ovu situaciju bez potpune suradnje sa zemljama u regionu”, istaknuo je Ahmetović. 

Mišljenja je da je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić čovjek koji zna raditi svoj posao, ali bez saradnje sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima će vrlo teško napravit pomak kad je u pitanju rješavanje migrantske krize.

“Ako tome još dodate da nema susreta ministara iz regiona, sigurno ćemo ući u još teži proces. Ono što bih ja uradio je da bih pokušao okupiti ministre iz entiteta i kantona, napraviti jednu usaglašenu strategiju i naravno raditi na susretu ministara iz regiona, pogotovo ministara iz Hrvatske i iz Srbije kako bi napravili zajedničku strategiju”, naveo je. 

Jedina formula za rješavanje migrantske krize, kako je naglasio, je strategija sa zemljama regiona.

“Da sam na mjestu Cikotića sve bi snage usmjerio ka tome. Ako ostane ovako kako jeste, bojim se da ćemo upasti u još veći problem”, rekao je. 

Napomenuo je da imamo situaciju da Hrvatska čvrsto drži granicu za prolazak migranata iz BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Moramo se potruditi da se donese ta odluka, da vojska izađe na granicu, zatvori granicu i da se zatvore svi granični prelazi sa Srbijom i time onemogućimo ulazak migranata u BiH. Kad su u pitanju migranti koji su ušli treba raditi na deportaciji u zemlje odakle su došli. To je širok i kompleksan problem koji mi sa zatvorenošću ne možemo sami riješiti”, rekao je Sadiković. 

Istaknuo je i da “moramo isprovocirati Brisel, kako bi pružili jasniju podršku BiH”.

“Ukoliko nema te saradnje u regionu, onda Brisel da preuzme odgovornost i okupi ministre unutra BiH i van, jer ovako imamo svi osjećaj da smo prepušteni sami sebi. I ako je tako, nemamo pravo da ništa ne radimo”, zaključio je Ahmetović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

GUŠILA SE U SUZAMA Sanja Stanković napustila Belu kuću!

KEBA PRVI OTKRIO DA SEVERINA IMA DRUGOG: Folker odmah obavijestio sina Igora o pjevačicinoj AFERI!