in

Predsjednik VSTV BiH prijavljen zbog ‘razgovora o konkursu’

Slatka-Tajna.Eu

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je zaprimio prijavu protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV.

Prijava je zaprimljena nakon što je portal Istraga.ba objavio snimak razgovora Tegeltije o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija, a čiju autentičnost RS ne može da potvrdi.

„U smislu člana 70. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine u ovom trenutku ne možemo dati više informacija o postupanju Ureda,“ navela je Marjana Popović, glasnogovornica Ureda disciplinskog tužioca, u pisanoj izjavi za RSE datoj u četvrtak (26. novembra).

Član VSTV Goran Nezirović u razgovoru za RSE kaže da smatra da nije pametno da članovi Vijeća izlaze sa pojedinačnim izjavama o ovom slučaju, ali da će zatražiti održavanje sjednice na kojoj će se o njemu raspraviti.

„Što se mene tiče ja samo mogu predložiti i predložit ću to, a nadam se da i kolege tako misle da treba održati jednu vanrednu sjednicu u narednih nekoliko dana“, kazao je Nezirović.

Na objavljenom snimku razgovora – za koji je Tegeltija potvrdio da je obavio sa bivšom članicom VSTV Milijanom Buha – čuje se Tegeltijin odgovor, na, kako je sam objasnio, Buhin „pokušaj da zatraži savjet o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju“.

Tegeltija je u izjavi za novinsku agenciju Srna naveo da “jedino može da potvrdi da je prije godinu ili dvije član VSTS-a Milijana Buha sa njim razgovarala o pitanju njenog sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre Sanje Čegar, što je, rekao je, “sasvim normalno”.

“Mogu potvrditi da sam joj odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa. Kao što se može vidjeti, ponavljam, nakon godinu ili dvije od tih razgovora, Sanja Čegar je još uvijek stručni saradnik na Okružnom sudu Banjaluka, gdje je bila i kada su ti razgovori vođeni”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je na svom Twitter profilu objavu snimka nazvao “pokušajima preusmjeravanja pažnje sa postupaka pred pravosudnim institucijama protiv kadrova SDA (Stranke demokratske akcije) iskonstruisanim i nezakonitim sadržajima“.

Tri dana nakon OSCE izvještaja o korupciji u pravosuđu

Iz Ureda Organizacije za evropsku bezbjednost i suradnju (OSCE) u BiH, koji je nedavno objavio još jedan izvještaj o korupciji u pravosuđu u BiH, su pozvali „nadležna tijela da temeljito i brzo istraže sve navode o korupciji i nedoličnom ponašanju bilo kojeg člana VSTV-a.“

U izjavi sa RSE glasnogovornica OSCE-a u BiH Željka Šulc naglasila je da „nedosljedne procedure imenovanja, uključujući dokaze da se pri imenovanjima ponekad daje prioritet ličnim i političkim vezama i razmjeni usluga u odnosu na demonstrirane zasluge, umanjuju efikasnost pravosudnog sistema i još više narušavaju povjerenje javnosti u institucije“.

„Djelujući kao centralno samoupravno tijelo za cjelokupno pravosuđe, VSTV BiH, i kao institucija i njegovi pojedinačni članovi, moraju uvijek primjenjivati i demonstrirati najviše profesionalne i etičke standarde. Niko, uključujući nosioce najviših pravosudnih funkcija, nije iznad zakona“, navodi Šulc.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U izvještaju OSCE o praćenju slučajeva korupcije pred sudovima u BiH, pod nazivom “Sindrom nekažnjivosti”, koji je objavljen 23.novembra, se navodi da su tužilaštva u BiH tokom 2019. godine podigla samo jednu optužnicu u predmetu visoke korupcije, dok je za korupciju srednjeg nivoa bilo ukupno 15 optužnica.

Poređenje rezultata i nalaza za 2017. i 2018. godinu s nalazima iz 2019. godine, ukazuje na ukupno pogoršanje učinka sudija i tužilaca u procesuiranju teških predmeta korupcije, navodi izvještaj.

Ambasada SAD takođe je u četvrtak na zvaničnom Twitter nalogu poručila:

“Integritet i profesionalizam Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svih sudskih institucija su važni. Sve relevantne institucije, posebno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, mora se ozbiljno posvetiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu”, stoji u saopćenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

I Evropska komisija upozorila je VSTV u junu da bi mogla da obustavi dalje finansiranje reforme pravosuđa u BiH “zbog zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme pravosuđa u proteklim godinama, a posebno u oblasti integriteta“.

Oslobođen sumnji u slučaju ‘Potkivanje’

U Parlamentu Bosne i Hercegovina je u maju 2019. godine formirana posebna parlamentarna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu, nakon afere u pravosuđu, pod nazivom “Potkivanje” u čijem je središtu bio Tegeltija.

U ovoj aferi Tegeltija se na videosnimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo “ubrzati” predmete u BiH pravosuđu.

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera, Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

Krajem maja 2019. godine Nermin Alešević je medijima ustupio vlastiti video uradak u kojem Tegeltija i Alešević razgovaraju o predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tom prilikom Tegeltija govori da će vidjeti sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljicom Kantona Sarajevo, zbog čega se odugovlači rješenje Alešićevog predmeta. U društvu s njima bio je i inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marko Pandža kojem je Alešević dao 2.000 KM (1.000 eura) da bi se ubrzala istraga.

Afera nazvana “Potkivanje” i pored protesta u Sarajevu, te brojnih zahtjeva opozicije za smjenu Tegeltije, uz osudu međunarodne zajednice, nije imala negativne posljedice po predsjednika VSTV-a, dok su Alešević i Pandža osumnjičeni.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SUPRUGA I DJECA NAPUSTILI PORODIČNI DOM: Sale Tropiko zaražen koronom

NISMO NAVIKLI DA JE VIDIMO NA TAKVOM MJESTU: Doris Pinčić pokazala šta radi kad nije pred kamerama!