in

Adnan Teletović, izvršni direktor kompanije Eastern Mining koja vrši istraživanje i eksploataciju ruda u Varešu

Slatka-Tajna.Eu

Kopanija Eastern Mining, koja je nosilac koncesije za istraživanje i eksploataciju u Varešu u vlasništvu je britanske firme Adriatic Metals, otvaranjem rudnika i investiranjem ponudila je novu budućnost ovom rudarskom kraju.

Nedavno su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili kompaniju Eastern Mining u Varešu gdje su ih domaćini upoznali sa aktuelnim “Projektom Vareš”.

Tokom razgovora i obilaska kompleksa kompanije, Teletović je premijeru Novaliću i ministru Džindiću saopćio podatke i o direktnim i indirektnim koristima koje ovaj projekat donosi lokalnoj zajednici, Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji BiH, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Pored najsavremenijih tehnolologija i opreme koje koristi Eastern Mining, ovaj projekat obećava povećanje zaposlenosti, što je u današnje vrijeme od velikog značaja. Od početka projekta, naglasili su iz Eastern Mininga, ostvaruju odličnu saradnju sa lokalnim vlastima, već je uloženo 20 miliona dolara, rade s domaćim kompanijama, a njihov cilj je da u rudnike investiraju do 180 miliona dolara.

Eastern Mining je koncesionar za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja rade od 2017. godine i fokusirani su na mineralne sirovine s krajnim ciljem oživljavanja rudarske industrije u ovoj općini. S obzirom da neposredna okolica Vareša još obiluje određenim količinama ruda, plan Eastern Mininga je da pokrene moderna postrojenja za drobljenje, mljevenje i preradu rude za proizvodnju koncentrata zlata, olova, bakra, cinka, srebra i barita, koji bi se potom od Vareša željeznicom transportovao za izvoz do Ploča.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gdin. Adnan Teletović je dvojni državljanin Australije i Bosne i Hercegovine, sa bogatim iskustvom u rudarskoj industriji, koji je ranije bio na visokim pozicijama u Kalgoorlie Consolidated Gold Mines, BHP Billiton i Prevent Groupi, jednoj od najvećih industrijskih korporacija u Bosni i Hercegovini.

Adnan je stekao diplomu mašinskog inženjera na Univerzitetu Victoria, doktorat sa Deakin Univerziteta i ima značajno iskustvo ne samo u generalnom menadžmentu već i u upravljanju velikim kapitalnim projektima u rudarskoj industriji Australije.

 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HELENA TOPALOVIĆ PRVI PUT SE OGLASILA POSLIJE PRIČA DA JE SA OŽENJENIM: Objavila snimke i poručila da je PREDSTAVA ZAVRŠENA! (VIDEO)

Medvjed protiv tigra: Nevjerovatna borba ratobornih zvijeri