in

Vanjskotrgovinski robni deficit BiH u deset mjeseci 5,3 milijarde KM

Slatka-Tajna.Eu
Izvoz

U robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa inostranstvom u deset mjeseci (januar – oktobar) ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61,7 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit BiH iznosio pet milijardi i 327 miliona KM.

Izvoz iz BiH je u deset mjeseci ove godine iznosio osam milijardi i 595 miliona KM, što je za 11,2 posto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 13 milijardi i 922 miliona KM, što je manje za 14,8 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio milijardu i 363 miliona KM, što je manje za 13,4 nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio milijardu i 770 miliona KM, što je manje za 11,7 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e je iznosila 77 posto.

Izvoz u zemlje Evropske unije je iznosio šest milijardi i 268 miliona KM, što je manje za 11,1 posto, dok je uvoz iznosio osam milijardi i 467 miliona KM i manji je za 15,4 posto u odnosu na isti period prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom u EU je iznosila 74 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Željka Komšića Zagreb neće pa neće

Najveća ljubavna priča: Mustafa i Slavica su se vjenčali kada su shvatili da nje uskoro neće biti