in

BiH umjereno zadužena – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

BiH u poređenju sa drugim zemljama u tranziciji ima umjerenu zaduženost sa nivoom duga od 33,4 posto od bruto domaćeg proizvoda (BDP), navela je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u svojoj informaciji o fiskalnoj održivosti.

Prema kriterijumu iz Mastrihta, prema kojem je dug neodrživ ukoliko prelazi 60 posto BDP-a, dug BiH je održiv, a samim tim i javne finansije, ocjenjuje se u informaciji.

Za BiH, kao i za sve svjetske ekonomije, u narednom periodu slijede mnogi izazovi nastali u prvom redu zbog pandemije virusa korona, gdje je u BiH, prema kratkoročnim pokazateljima, došlo do pada ekonomske aktivnosti, smanjenja u naplati prihoda i povećanju rashoda, navedeno je u informaciji.

To će uticati na smanjenje ostvarenog BDP-a, usljed čega će se udio duga prema BDP-u povećati, a smanjeni prihodi sa istovremenim povećanim javnim rashodima direktno će voditi ka negativnom budžetskom bilansu.

Ovakva dešavanja svakako će uticati na održivost javnih finansija u BiH, ali tek ostaje da se vidi na koji način i u kojoj mjeri, naglašeno je u informaciji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kao potencijalni rizici na fiskalnu održivost u srednjem roku navedeni su negativan ekonomski rast, budžetski deficit, povećanje ukupnog nivoa javnog duga, povećanje udjela direktnog duga entiteta u ukupnom vanjskom dugu, povećanje servisa javnog duga, kamatno opterećenje, kamatne stope, rizici deviznog kursa, rizik refinansiranja, ali i kreditni rejting.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kad je vrijeme za novu pamučnu masku

JEDINO DA POBJEGNEM U KINU: Janjuš se pokajao zbog pomirenja sa Majom