in

Trajanje imuniteta na koronavirus bit će 6 mjeseci

Slatka-Tajna.Eu

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izjavio je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite da će se produžiti trajanje imuniteta na koronavirus i to vjerojatno na šest mjeseci. Raniji su podaci bili da je osoba imuna tek tri mjeseca.

Stožer je na početku konferencije za novinare potvrdio već objavljene podatke o tome da je u posljednja 24 sata zabilježeno 1973 novih pozitivnih na koronavirus te da je preminulo 45 osoba.

➡️ Stožer: 1973 novih pozitivnih na koronavirus, 45 osoba preminulo
➡️ Brzo testiranje na koronavirus – gdje, kada i kako
➡️ AstraZeneca: Cjepivo protiv COVID-a u prosjeku 70% učinkovito
➡️ Sve o koronavirusu 

Capak je istaknuo da je Hrvatska na 24. mjestu među državama EU-a što se tiče incidencije, a na 13. mjestuo po stopi smrtnosti, koja je 219 na milijun stanovnika. Dodao je da je visok udio pozitivinih na broj testiranih i iznosi 29%.

Konferenciju možete pogledati ovdje:

Situacija u bolnici Dubrava je stabilna. Imaju 420 bolesnika i još dovoljno slobodnih kapaciteta da nisu prisiljeni popunjavati šatore. Respiratora ima na raspolaganju, ako bude li potrebe, pribavit će se novi, kazala je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra Beroša.

Odgovarajući na pitanje o bakrenim maskama izjavila je da je uvijek bilo diskusija o maskama – koliko zapravo štite, a koliko ne. Sada smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama. Ove bakrene maske pokazale su se neodgovarajućima. Kad se nedostaci uklone one će se vratiti na tržište, dodala je.

Capak: Testiranje u školama nije najbolji način

Capak je kazao da se razgovaralo o testiranju u školama i da je zaključeno kako to ipak ne bi bio najbolji način.

– Prema našim preporukama, sva djeca koja imaju simptome ne dolaze u školu tako da je zaključeno da ćemo pričekati i pronaći neki korisniji način, rekao je.

“Kada smo naručivali cjepivo, nismo imali podatke o učinkovitosti”

Govoreći o cjepivu AstraZenece, koja je objavila da je učinkovitost cjepiva 70%, Capak je rekao da je to preozbiljna informacija da bi se na brzinu mogli reći da je učinkovito 70%. Navodi da bi pričekao i da nisu još objavili podatke treće faze testiranja.

Kazao je i da se Hrvatska priključila državama EU koje su išle na zajedničku nabavu cjepiva, a da je Oxfordsko prvo ponudilo ugovor. Podsjetio je da je Hrvatska tražila najviše toga cjepiva i da će ga dobiti 2,7 milijuna doza tijekom sedam mjeseci.

Dodao je i da se još ne zna kada će početi distribucija cjepiva.

– Čeka se objava treće faze istraživanja. Kad se cjepivo naručivalo nije bilo podataka o učinkovitosti. Nismo znali podatak o učinkovitosti kada smo rekli koju količinu želimo, napominje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Produžit će se imunitet na koronavirus, s tri na šest mjeseci”

Govoreći odluci o izolaciji, Capak je kazao da su podaci bili da je osoba imuna oko tri mjeseca. Na idućoj sjednici ćemo raspravljati o tome, produžit će se trajanje imuniteta vjerojatno na šest mjeseci. Ističe da se nošenje maski preporučuje i dalje.

Potvrdio je i da se u Hrvatskoj ne provode masovna testiranja kao što je to radila Slovačka.
– Zagreb je povećao testna mjesta s antigenskim testovima. Svi koji su negativni trebaju ići na PCR da se potvrdi ili opovrgne. Ako se pokaže da su negativni, na PCR-u može ispasti pozitivan, kazao je.

Markotić: Ovo neće proći za par tjedana, bit će teško sve držati pod kontrolom

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, kazala je da je u toj klinici 26 bolesnika na respiratorima.

– U cijelom svijetu je teško razdoblje. Stječe se dojam da ima puno više onih koji imaju upale pluća nego što je to bilo u prvom valu. Situacija je još uvijek pod kontrolom i u Europi, ali svi sa zabrinutošću prate situaciju. Predstoji nam još nekoliko zimskih mjeseci. Bit će teško sve držati pod kontrolom. Na nama je iznimna odgovornost, rekla je Markotić.

Ovo neće proći za par tjedana, kaže i dodaje da će “nekoliko mjeseci biti izniman pritisak oboljelih”.

Govorila je i o ECMO uređajima, koji omogućavaju rad srca i pluća. Kazala je da je “pritisak i s ECMO-om i respiratorima bio i prije dvije godine za vrijeme gripe”. Napominje da liječenje koronavirusa nije uspješno kao u slučaju gripe te da je postotak preživljavanja na ECMO-u dosta nizak.

Epidemiologinja Katalinić-Janković govorila je i o funkcioniranju zdravstvenog sustava. Kaže da su bile poteškoće zbog smanjenih kapaciteta dotoka kisika, ali da su rješenja pronađena u Dubravi, Rijeci i Varaždinu. Smatra da sutav nije pred padom ni pred slomom.

Priznaje da je bilo teškoća u sjevernim županijama, ali i dodaje da su te županije riješile probleme.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ferid Avdić predstavio novi singl „Da te nije kafano“

Smanjena prodaja u šumarstvu, poljoprivredi i ribarstvuu RS