in

NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA FBiH: Na snazi je od sutra

Slatka-Tajna.Eu

Novom naredbom, koja se primjenjuje od 24. novembra 2020., opće mjere iz ranije naredbe produžene su za narednih 14 dana, između ostalog i obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

“Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme s disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, npr. osobe s intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u naredbi kojom se i dalje “nalaže poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od dva metra među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Produžena je i odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23 sata do 5 ujutro narednog dana”, a iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva 11. novembra 2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona o primjeni ove odredbe, koju možete naći OVDJE.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Preporukama Kriznog štaba FMZ, između ostalog, stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima s hroničnim bolestima, da izbjegavaju nepotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11 do 13 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega te da najprije kontaktiraju telefonom proodičnog ljekara ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kod kuće te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili daljnje upute. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sve aktuelne naredbe pročitajte OVDJE.

Sve aktuelne preporuke pročitajte OVDJE.

(Hayat.ba)   

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SKROMNO: Suzana Mančić slavila rođendan u pidžami

Italijanska ekonomija bilježi novi pad