in

APEL ČOVIĆEVOG HNS-a: ‘Međunarodna zajednica ne smije tolerirati kršenje Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata’

 Iz HNS-a navode da, iako je temelj mira koji nas je obvezao na zajedničku izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, Daytonski mirovni sporazum danas je sve češće žrtva otvorenih napada koji narušavaju temeljne odrednice Bosne i Hercegovine, opstruirajući prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda.

-Zapaljive retorike te nelegitimni predstavnici i politike samo su dio izazova s kojima smo danas suočeni, što nas dodatno vraća u prošlost i opstruira željeni i dugo iščekivani napredak našega društva, priopćeno je.

U tom svjetlu, kažu, drže važnim naglasiti potrebu izmjena Izbornog zakona, čime će se snažno doprinijeti stabilizaciji političkog dijaloga i viziji BiH kakvu je Dayton predvidio.

-Izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni su u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda, stoji u priopćenju.

Pozvali su predstavnike međunarodne zajednice da šutnjom prestanu tolerirati kršenje Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata.

-Međunarodna zajednica, koja se u svom radu zalaže za stabilnost i napredak BiH, ne smije prešutno tolerirati praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata, tim više što su Hrvati istinski predvodnici euro-atlantskih procesa i nositelji europskih vrijednosti. Primjena potpune jednakopravnosti i osiguravanje legitimnosti dužnosnika na svim administrativno-političkim razinama imperativ su u zaštiti euro-atlantske budućnosti BiH i stabilne Jugoistočne Evrope, priopćen je.

Hrvatski narodni sabor poziva međunarodnu zajednicu na snažnu zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na reagiranje na negacije temeljnih odrednica BiH koje se sve agresivnije koriste kao politički program.

-Na koncu, HNS ponavlja da je Daytonski sporazum temelj mira i jednakosti, a da su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost evropske Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju za javnost HNS-a.

loading…


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MEGA HIT Sad smo jaci nego ikad

Dino Memić predstavio novi singl: „Oni ne znaju“ naći će se u centru pažnje svih slušatelja