in

Uoči Božića cijela Europa postala je veliko žarište

Slatka-Tajna.Eu

Cijeli svijet čeka spasonosno cjepivo koje bi život trebalo vratiti u normalno stanje. Procjenjuje se da bi u Europi odobrenje moglo dobiti već u drugoj polovini prosinca. Ali uoči Božića cijela Europa postala je veliko žarište. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da bi se epidemiološka slika mogla popraviti jer stroga zatvaranja, čini se, u mnogim zemljama daju rezultate.

➡️ Koronavirus – najnovije informacije
➡️ Odluke Stožera civilne zaštite o epidemiološkim mjerama

Dan nakon što su farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech zatražile odobrenje za njihovo cjepivo protiv bolesti COVID-19 i tako pobudile nadu da se bliži kraj pandemije uzrokovane koronavirusom, broj novozaraženih i umrlih nezaustavljivo raste.

– U posljednja četiri tjedna zabilježeno je više slučajeva zaraze nego u prvih šest mjeseci pandemije. Diljem Europe i Sjeverne Amerike bolnice i jedinice intenzivne skrbi popunjavaju se ili su već pune, upozorio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Dnevno više od 250 tisuća novih slučajeva

U očekivanju spasonosnih cjepiva, pandemija i dalje svakodnevno ubrzava širenje. Dosad je ukupno u svijetu zaraženo više od 58 milijuna ljudi, žrtava je već gotovo milijun 400 tisuća. Samo u Europi dnevno je više 250 tisuća novih slučajeva od čega trenutačno najviše u zemlji koja je i u proljetnom valu bila najpogođenija – Italiji.

U Kopenhagenu farmeri traktorima prosvjeduju protiv masovnog usmrćivanja nerčeva. Toj drastičnoj metodi danske su vlasti pribjegle nakon što je na farmi otkriven mutirani soj virusa koji bi mogao ugroziti cjepiva, ali tvrde da je vrlo vjerojatno – nestao.

I Švedska je pronašla koronavirus na farmama nerčeva, ali tvrdi da nije pronađen mutirani soj. Najliberalnija zemlja Europe kad je u pitanju pandemija ipak je pribjegla zabrani točenja alkohola poslije 22 sata jer je broj novozaraženih već neko vrijeme u stalnom porastu.

Poljska je olabavila restrikcije u trgovini, ali i dalje ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti, teretane, kina i kazališta.

Rusija već ima registrirana dva cjepiva, ali još ni jedno nije u masovnoj primjeni. Dok broj novozaraženih neprestano raste od kraja rujna, drugo registrirano cjepivo, ono iz Novosibirska, EpiVacKorona, u trećoj je fazi testiranja na pacijentima starijim od 60 godina.

Srbija se oprašta od patrijarha Irineja koji je umro od koronavirusa. Od poglavara Srpske pravoslavne crkve vjernici se masovno opraštaju u hramu svetog Save, gdje će sutra biti pokopan.

Objavljeno je da je patrijarh zaražen Covidom samo nekoliko dana nakon što je služio liturgiju u Podgorici na ispraćaju mitropolita Amfilohija, koji su crnogorske vlasti označile kao izvor novog klastera infekcije.

Masovna testiranja

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Puste su ulice austrijskih gradova. Zemlja je u strogoj karanteni. Zatvoreni su restorani, škole, trgovine… Kretanje stanovnika ograničeno je do 6. prosinca, kada karantena završava, a počinje masovno testiranje na koronavirus.

– Moći ćemo locirati velik broj zaraženih i tako prekinuti lanac zaraze, rekao je kancelar Sebastian Kurz.

Kako bi škole i vrtići mogli početi ponovno raditi, prvi će se testirati učitelji i odgojitelji. Idući su na redu policajci, a prije Božića dobrovoljno se mogu testirati svi stanovnici.

Vlada očekuje velik odaziv pa su već pribavili sedam milijuna antigenskih testova.

U Sloveniji jučer manji broj novooboljelih i manje hospitalizacija. Stanje je i dalje teško u domovima za starije. Od ponedjeljka počet će redovito testiranje zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije. 

Prvi put krizno stanje na području cijele zemlje zbog pandemije uvodi Sjeverna Makedonija. Trajat će 30 dana.

Portugal izvanredno stanje produljuje još dva tjedna. Najviše je zaraženih na sjeveru zemlje.

– Unatoč naznakama blagog zaustavljanja širenja virusa i usporavanja rasta broja slučajeva na područjima obuhvaćenim mjerama u duljem razdoblju, broj umrlih, bolesnih na intenzivnoj skrbi i broj hospitaliziranih općenito, povećava se i može dosegnuti vrhunac potkraj mjeseca i početkom prosinca, rekao je portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa.

Nove mjere portugalska vlada objavit će tijekom dana.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BOSANSKA VEZA: Amer Hodžić otkrio istinu o Naidi i Gastozzu

Stari most u plavom