Categories: Novosti

PRIJATELJI KOJI SU UVIJEK UZ BiH: Ovo je poruka iz Ambasade SAD-a povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma

Pomoć je nastavljena i tokom pandemije COVID-19 u vidu medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju te ulaganja više od 3,7 miliona dolara u podršku laboratorijskim sistemima i javnom zdravstvu.

Dajući pregled načina na koje Sjedinjene Države nastavljaju svoj angažman u podršci građanima Bosne i Hercegovine, Ambasada navodi podršku mladim liderima. U tom kontekstu ističe da je Ambasada u novembru 2019. godine pokrenula projekat BOLD (Bh. omladinski lideri), kojim je podrška proširena na sljedeću generaciju lidera. BOLD je sada mreža od više od dvije i po hiljade mladih ljudi od 18 do 35 godina, spremnih da daju svoj doprinos budućnosti BiH. BOLD daje podršku ovim liderima u vidu stipendija u Sjedinjenim Državama, grantova koji su podrška njihovim projektima, mentorstvo, radionice u BiH itd.

U pogledu podrške ekonomskom razvoju, Ambasada navodi da je USAID u avgustu 2020. godine pokrenuo petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, poznat pod nazivom Turizam, kroz koji će se obezbijediti dvadeset miliona dolara za podršku razvoju turizma u BiH.

USAID je također pokrenuo aktivnosti s ciljem jačanja lokalnog civilnog društva u BiH kroz pet inicijalnih grantova lokalnim organizacijama u opsegu od petsto hiljada do dva miliona dolara za svaku.

LocalWorks/ Snaga lokalnog promovira održivi razvoj tako što pomaže lokalnim zajednicama da identificiraju i riješe svoje probleme. Sve do kraja 2022. godine, Biro za energetske resurse američkog State Departmenta (Ministarstva vanjskih poslova) nastavit će pomoć u jačanju kapaciteta Federacije Bosne i Hercegovine da bi se obezbijedio efikasan pregled ranih istraživanja i razvoja u novom hidrokarbonskom sektoru zemlje, ostvarili potencijalni prihodi od razvoja gasnog i naftnog sektora te poboljšala zaštita okoliša i zajednica u regijama eksploatacije nafte.

USAID daje podršku energetskoj sigurnosti BiH kroz tehničku pomoć reformama u oblasti zakona o energiji i gasu da bi se BiH integrisala u Evropsku energetsku zajednicu, kao i kroz studije izvedivosti za gasovod Južne interkonekcije prema Hrvatskoj.

Ambasada također navodi da u segmentu borbe protiv korupcije, INL, Agencija za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provedbu zakona pri State Departmentu (Ministarstvo vanjskih poslova SAD), svake godine ulaže tri miliona američkih dolara za podršku vladavini prava i borbi protiv korupcije u BiH. Program za međunarodni razvoj, pomoć i obuku za tužilaštva pri američkom Ministarstvu pravde pruža obuku i pomoć tužiocima na državnom nivou u radu na predmetima korupcije, a INL dopunjava ovu obuku kroz program grantova za organizacije civilnog društva u svrhu jačanja svijesti o korupciji.

Posredstvom programa JACA (Program za borbu pravosuđa sa korupcijom), USAID također pruža podršku odabranim institucijama iz sektora pravosuđa za jačanje borbe protiv korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, te radi na osnaživanju i promociji civilnog društva kao najkredibilnijeg aktera za borbu protiv korupcije u zemlji, tako omogućavajući značajne aktivnosti usmjerene protiv korupcije.

Kad je riječ o podršci bezbjednosti, Ambasada SAD navodi da je nedavno State Department dodijelio Bosni i Hercegovini 2,5 miliona američkih dolara posredstvom instrumenta za vojno finansiranje (Foreign Military Financing) s ciljem unapređenja kapaciteta komunikacione mreže u Ministarstvu odbrane BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Sjedinjene Američke Države učestvuju sa 34 miliona američkih dolara u nabavci helikoptera Huey-2 (UH-2), koju provodi Ministarstvo odbrane BiH, a koja će omogućiti Oružanim snagama BiH pružanje prijekopotrebne podrške civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa.

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) biće domaćin bilateralne vojne vježbe između OSBiH i evropskih trupa Vojske SAD u maju 2021. godine. Oko 800 američkih vojnika učestvovaće u vježbi “Neposredni odgovor 21” koja će se izvoditi na tri lokacije u BiH. Ovo će biti najveća ikad bilateralna vježba čiji su domaćin Oružane snage BiH, navedeno je na web-stranici američke ambasade.

U  segmentu zdravlja i sigurnosti, Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) pruža zvanične podatke o kvaliteti vazduha, u stvarnom vremenu, kako bi informisala kreatore politika i civilno društvo o najboljim praksama u oblasti redukovanja uzročnika zagađenosti vazduha i ublažavanja posljedica po zdravlje ljudi.

Sjedinjene Američke Države pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u naporima koje čini u pravcu provedbe Državne strategije za BiH za borbu protiv trgovine ljudima; obezbjeđuju sredstva za finansiranje obuke sudija, tužilaca i pripadnika službi za provedbu zakona u oblasti pružanja pomoći i zaštite žrtava, kao i gonjenje onih koji se bave ovim gnusnim kriminalom.

Sjedinjene Američke Države jedini su donator za projekat Sarajevo bez mina, koji će biti okončan u prvom dijelu naredne godine. Do danas, Sjedinjene Američke Države finansirale su deminiranje više od 35,7 miliona kvadratnih metara zemljišta koje je na taj način vraćeno lokalnom stanovništvu u Bosni i Hercegovini, navela je također Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba / FENA)

loading…

Redakcija

Recent Posts

Koliko sekundi treba da potrošite na pranje lica?

Proizvodi za čišćenje lica su postali nezaobilazni dio svakodnevne rutine, a jedan dodatni savjet bi…

26 minuta ago

Mnoge gradove sam dobio poslednjih deceniju i više, a samo jedan…

Stefan Simić, sjajni umjetnik iz Srbije svojim radom ujedinjuje narode bivše Jugoslavije. Rado je viđen…

28 minuta ago

Stier: Sutra razgovor o resorima; Vučemilović o podršci vladi: O tom-potom

Kada ćemo dobiti novu Vladu?Foto: Otvoreno / HRTSve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji…

29 minuta ago

Urugvajac napušta Liverpul, njegov postupak to potvrdio

Urugvajski reprezentativac i napadač Liverpoola, Darvin Njunjez, gotovo sigurno će napustiti kultni stadion ''Anfield'' po…

30 minuta ago

Tara se oglasila nakon skandaloznih snimaka

“Zanimljivo je da je sve stigla da snimi. Vidim da on baca stvari po stanu…

34 minute ago

Kineske kamere za nadzor šire se Istočnom Evropom, uprkos brigama o sigurnosti

Zemlje Srednje i Istočne Europe kupile su milione nadzornih kamera kineske proizvodnje u posljednjih pet…

2 sata ago