in

MMF: Novi val zaraze koči oporavak, treba pojačati potporu

Slatka-Tajna.Eu

Svjetska ekonomija izlazi iz najdublje faze koronakrize, ali novi val zaraze zakočio je aktivnosti u mnogim zemljama, posebno teško pogodivši uslužni sektor, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ljudi i dalje moraju držati razmak kako bi se spriječilo širenje virusa, a uslužni sektor usmjeren je na česte kontakte s klijentima i potrošačima, podsjeća MMF u bilješci pripremljenoj za samit čelnica 20 najvećih razvijenih i gospodarstva u razvoju G20.

“Neizvjesnost i rizici iznimno su snažno izraženi”, napisali su stručnjaci, ocijenivši da će “kriza vjerojatno ostaviti duboke ožiljke čija će se dubina razlikovati od zemlje do zemlje”.

U odvojenoj bilješci na blogu čelnica MMF-a Kristalina Georgijeva istaknula je da značajan napredak u razvoju cjepiva ulijeva nadu da bi koronavirus mogao biti pobijeđen.

Nazire se medicinsko rješenje za krizu, ali ekonomiju i dalje čeka dug i težak put na kojem bi moglo često posrnuti”, upozorila je Georgijeva.

U MMF-u naglašavaju da razdvajanje finansijskih tržišta od realnog sektora predstavlja rizik po finansijsku stabilnost. Ističu također, da bi mogući novi valovi pandemije i stroža ograničenja kretanja i kašnjenje u razvoju i distribuciji cjepiva mogli dodatno zakočiti privredni rast i rezultirati još težim posljedicama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vlade širom svijeta do sada su na njihovo ublažavanje potrošile nekih 12.000 milijardi dolara, što je spriječilo još gore ishode u borbi protiv bolesti, ali siromaštvo se širi, a nejednakost produbljuje i potrebna je dodatna pomoć, naglašava MMF.

Georgijeva je pozvala vlade da koordiniraju planirane poticaje kako bi bili što efikasniji, a čelnicima zemalja u skupini G20 poručila je da obećaju veća ulaganja u zelene tehnologije i više cijene ugljika. To bi moglo potaknuti ekonomski rast i kreirati oko 12 miliona radnih mjesta u sljedećoj deceniji, podsjetila je.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MOGLA SAM OSTATI INVALID: Maja Bajamić o najgorem periodu života

JAVNI POZIV za dodjelu Granta podrške jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom