in

Odobrenja prvim cjepivima za mjesec dana

Autor:

  prije 6 sati

Europski regulator mogao bi od sredine prosinca dati odobrenje za stavljanje na tržište cjepiva za covid-19 koje su proizveli američka razvojna tvrtka Moderna i savez Pfizer/BioNTech, rekla je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska agencija za lijekove (EMA) “svakodnevno razgovara” s američkim regulatorom FDA-om kako bi “uskladili svoje procjene” i EMA bi mogla “dati uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište cjepiva Pfziera/BioNTecha i Moderne već od druge polovine prosinca prođu li postupci bez teškoća, rekla je čelnica europskog izvršnog tijela Ursula von der Leyen nakon europskog samita.

Virtualni sastanak na vrhu dvadeset sedam zemalja bio je posvećen pandemiji koronavirusa.

Moderna i Pfizer/BioNTech objavili su ovaj tjedan da su njihova cjepiva djelotvorna u 95 posto slučajeva i da će idućih dana zatražiti izvanredno odobrenje.

Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1,3 milijuna života i zadala težak udarac gospodarstvima i svakodnevnom životu. 

No trebat će još nekoliko mjeseci prije široke upotrebe cjepiva, iako će ga prioritetne skupine poput zdravstvenih radnika u SAD-u primiti već ove godine. 

Tvrtke su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza cjepiva, što je dovoljno za zaštitu 25 milijuna ljudi, a u idućoj godini do 1,3 milijardi doza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POSLJEDNJI OPROŠTAJ: Kiću Slabinca ispratili zvucima tamburice na vječni počinak

POVOD ZA SLAVLJE: Sofra može biti ponosan na sve što je postigao