in

Novalić: Podrška zapošljavanju neće izostati

Slatka-Tajna.Eu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević, ministar rada i socijalne politike Veljko Drljača, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez razgovarali su sa premijerima i predstavnciima kantona o zdravstveno-ekonomskim mjerama donesenim s ciljem suzbijanja i ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa.

Kako je nakon sastanka kazao premijer Novalić, razgovarano je i o budućnim potencijalnim mjerama u zdravstvu i u privredi.

– Bitno je da o ovome redovno razgovaramo s kantonima, jer samo koordinirane mjere donose rezultate kakve želimo. Prisutne sam upoznao sa statistikom i hronologijom do sada donesenih mjera na nivou FBiH, jer svaki kanton zna svoje rezultate. Analizirali smo rezultate ekonomskih mjera Vlade FBiH. Naši su ključni ciljevi maksimalno sprječavanje širenja zaraze, kao i svaka moguća pomoć zdravstvu. Zdravstvene mjere ostavljamo struci, no podsjećam da je FBiH do sada mnogo uložila u zdravstvene i ekonomske mjere – kazao je Novalić.

Naglašava da bi u narednom periodu u FBiH, a preporučio je to i kantonima, trebalo promijeniti karakter podrške i praćenja ekonomskih mjera i rezultata koje sa sobom nose.

– Ne bismo više govorili o grantovima, već o ekonomskim mjerama koje su aktivne i koje kroz povećanje privredne aktivnosti donose ravnotežu u budžete i socijalni sektor. Prije svega tu bismo govorili o investiranju u zdravstvo koje smo definirali zakonom o konsolidaciji zdravstva, koji je u Parlamentu. Također govorit ćemo koje su to vrijednosti u pregovorima sa Svjetskom bankom. Mi bismo svakako povećavali investicionu potrošnju, mada zapadne ekonomije povećavaju široku potrošnju. Mi u našoj širokoj potrošnji nemamo veliki broj naših roba i s te strane nisu multiplikativne kao što je investiciona potrošnja – rekao je federalni premijer.

Ističe da investiciona potrošnja podrazumijeva radikalniju izgradnju autocesta, cesta i energetike, a to se preporučuje na federalnom i kantonalnom nivou.

– Povećali bismo garantni fond ukoliko bude potrošnja tog resursa. Zasad je to 500 miliona, prva četiri su odobrena ovih dana. Mogli bismo govoriti i o regresiranju kamata, jer to je polučilo dobro iskustvo u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Mogla bi to uvesti i Federacija BiH. Ulagali bismo i u nove lance vrijednosti, ono što izvozimo, poput mlijeka, mesa, itd., a uvozimo sirovinu, bismo mogli zatvoriti taj lanac vrijednosti po vertikali, da to bude generator zapošljavanja – objasnio je.

Naglašava i da podrška zapošljavanju neće izostati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mi sada imamo minus 12.700 uposlenih i to je naša prva briga. Naše mjere su bile fokusirane upravo na održivo zapošljavanje, jer to su istovremeno uplatioci obaveza i potrošači, tako da ćemo svojim mjerama u zapošljavanju pokušati najmanje vratitI tih 12.700 i za to prilično mnogo novca stoji na raspolaganju – pojasnio je premijer.

Ministrica Jelka Milićević je izjavila je da su svi nivoi vlasti u FBiH trenutno u fazama izrade budžeta, svjesni da su problemi identični i da je u ovoj godini registriran pad prihoda, što se očekuje i u narednoj. Istovremeno se očekuju povećanje potrošnje, odnosno zahtjevi određenih sektora, prvenstveno zdravstva, ali i privrednih subjekata u cilju očuvanja kapaciteta i radnih mjesta.

Za prvih deset mjeseci 2020. zabilježen je ukupni pad svih prihoda u FBiH od 7,2 posto u odnosu na 2019. godinu, što je nominalno 461 milion, kazala je, posjećajući da je u prošloj godini na federalnom nivou zabilježen najveći rast prihoda otkad postoji Federacija BiH. Federacija je i zakonima zaštitila prihode penzijskog i zdravstvenog segmenta, kao i Fonda za zapošljavanje, napomenula je Milićević.

– Sastankom smo htjeli poslati poruku – naša politika će biti ista i u 2021. godini. Problemi su nam zajednički, zajedničke su nam odgovornosti, a ja bih rekla, i podijeljene nadležnosti. Svi u okviru svojih nadležnosti moramo definirati programe – zaključila je Milićević nakon sastanka.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ODRŽAN ČETRDESETODNEVNI POMEN BORI DRLJAČI: Na groblju se pojavila i ona!

BEZ DLAKE NA JEZIKU! Sloba Radanović iskreno o Luninoj trudnoći!