in

Gradi se tvornica za proizvodnju škroba i proteina

Slatka-Tajna.Eu

Autor:

  prije 1 sat

U Novom Senkovcu pokraj Slatine gradi se tvornica za proizvodnju škroba i proteina za prehrambenu industriju.

Riječ je o hrvatsko- danskom ulaganju vrijednom gotovo 30 milijuna eura koje će uz sebe vezati i brojne poljoprivrednike. U tijeku je otkup probne proizvodnje boba i industrijskog krumpira.

Stiže u tvornicu na stotine tona industrijskog krumpira. U probnu proizvodnju krenuli su iskusni proizvođači krumpira za čips s većim površinama. 

– Tri sorte. Dvije su zadovoljavajuće rodile, jedna baš i nije. To je više probna proizvodnja, tako da smo s prinosom zadovoljni, najbolja je rodila 68 tona, govori Josip Bešlić, Bokšić Lug.

Stigle su i prve količine boba. Kooperant Siniša Hrgović zadovoljan je urodom uz natapanje.

– Negdje je blizu 3 tone bio prinos što je ekonomski sasvim zadovoljavajuće s obzirom na i iznos same cijene, ali i potpore koja je namijenjena za ovu vrstu kulture, rekao je Siniša Hrgović iz Sopja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U tvornici ističu isplativost uzgoja boba i krumpira za proteine i škrob.

Nova tvornica niče na mjestu propale svinjogojske farme. Uz inovativnu dansku tehnologiju tržište je osigurano jer biljni proteini sve su traženiji.

– Već sad surađujemo i razvijamo proizvode sa stvarno vodećim svjetskim prehrambenim kompanijama, rekao je Zvonimir Sedlić,izvršni voditelj tvrtke NutriS, Novi Senkovac.

U tvornici su sigurni da će privući dovoljan broj kooperanata za sirovinu, uzgoj krumpira na oko dvije tisuće, a boba na čak od pet do sedam tisuća hektara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

EU nepravilno procijenio klimatske rizike plinskih projekata

MOŽE I U NOVEMBRU: Đuro pokazao odvažnost