in

Apple velikoj većini developera prepolovio proviziju na App Storeu

Slatka-Tajna.Eu
Ono što je tada zasmetalo Epicu je ono što smeta i mnogima drugima – a to je činjenica da Apple naplaćuje svoju proviziju od 30 posto na sve transakcije unutar App Storea, ali i unutar samih aplikacija, pa developeri nemaju slobodu prodavati bilo kakve dodatke izvan službene trgovine.

Apple se nije pretjerano uzrujao oko uznemirenosti velikih developerskih studija, ali su očito ponovno promislili svoju politiku provizija, i danas objavili za mnoge developere vrlo bitnu vijest. U sklopu novog programa namijenjenoga malim biznisima i nezavisnim developerima, smanjit će im proviziju – upola.

Od sada će svi oni koji se kvalificiraju za ovaj program poticaja moći na App Storeu prodavati svoje aplikacije, a pritom će im Apple uzimati 15 posto, umjesto dosadašnjih 30 posto na sve transakcije. U ovaj razred povlaštenih moći će ući svi oni developeri koji su u prethodnoj godini na ovoj trgovini aplikacija ostvarili promet manji od milion američkih dolara.

App Store Small Business Program bit će lansiran 1. januara 2021. godine, a u Appleu ističu kako se nadaju da će on pokrenuti novi val investicija i inovacija, te da će djelovati poticajno svim malim kompanijama koje žele dodatno digitalizirati svoje poslovanje u uvjetima pandemije.

Svi, dakle, koji su tokom 2020. godine od aplikacija dobili manje od milion dolara i svi novi developeri koji se prijave na App Store, moći će ostvariti 15 postotnu proviziju. U slučaju da tokom godine premaše milionski promet, od tada na dalje će im se početi naplaćivati puni iznos provizije. Ako potom ponovno padnu ispod milion dolara prometa, ponovno će se u sljedećoj godini moći prijaviti za smanjenje naknada s 30 na 15 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Trenutno je unutar Appleovog ekosistema aktivno preko 28 miliona developera iz 227 zemalja i regija, a ovom će promjenom velika većina njih imati mogućnost svoje proizvode i usluge nuditi uz manju proviziju, te samim time i ostvariti višu zaradu ili smanjiti cijene za krajnje korisnike.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BORIĆU SE ZA NJEGA: Fran između dvije vatre

Dodik i voditeljica se “lafo” posvađali, pogledajte snimak