in

Travničani dali glasove preminulom kandidatu, šta sada?

Slatka-Tajna.Eu

Svi znamo da su ovo samo igre i da je u fokusu politički interes, a ne interes građana, kaže Amela iz Travnika, u srednjoj Bosni, u kojem su izostale pobjednička slavlja nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 15. novembra.

Razlog za to je što je na dan održavanja Lokalnih izbora u BiH, u Travniku preminuo Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), nakon što je nekoliko dana bio hospitaliziran uslijed pogoršanja zdravstvenog stanja zbog COVID-19.

Prema preliminarnim rezultatima, koje je objavila Centralna izborna komisije (CIK) BiH, Peco je osvojio i najviše glasova birača (10.204), a slijedi kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Goran Pejaković, sa 6.597 glasova.

Amela, sagovornica s početka, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je na Lokalne izbore izašla s nadom u kvalitetniji život lokalne zajednice, a sada se pribojava da bi moglo doći do političke krize koja će najviše naštetiti građanima.

Smrt kandidata za općinskog načelnika, tokom izbornog dana, presedan je u Bosni i Hercegovini i Izborni zakon ne nudi odgovor kako postupiti u ovom slučaju. Tako se Tranik našao u poziciji za koju, za sada, niko ne vidi izlaz.

SDA traži nove izbore, HDZ da bude imenovan njihov kandidat

S druge strane, rješenja predlažu političke stranke, prvenstveno SDA i HDZ BiH, koje, godinama nakon rata, čine vladajuću koaliciju u Općinskom vijeću u Travniku.

I dok iz lokalne organizacije SDA, koja godinama ne gubi načelničku poziciju u Travniku, traže ponavljanje izbora, u HDZ-u BiH Travnik smatraju da dužnost načelnika treba preuzeti drugoplasirani kandidat.

U pismu upućenom CIK-u BiH i Misiji OSCE-a u BiH, iz kantonalne i općinske organizacije SDA zatražili su da se “ispoštuje demokracija, da narod sebi bira najboljeg i da to bude onaj ko osvoji najveći broj glasova”.

“Doktor Mirsad Peco je osvojio najveći broj glasova, a mandat mu ne može biti dodijeljen zato što je umro. Ako bi mandat dodijelili sljedećem po broju osvojenih glasova direktno stavljate metu na čelo mnogim od pobjednika kojima se može namjerno desiti nešto da bi slijedećem bio dodijeljen mandat. Neko može organizovati i ubistvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom”, navedeno je, među ostalim, u pismu čiji je supotpisnik predsjednik kantonalne organizacije SDA Asim Mekić.

Mekić za RSE kaže da će, ukoliko ne budu ponovljeni izbori, SDA iskoristiti sva moguća pravna i dozvoljena sredstva, među kojima su pokretanje pitanja smjene načelnika, putem izglasavanja nepovjerenja i provođenja referenduma.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Bojan Domić, pak, tvrdi da Izborni zakon BiH ne ostavlja mogućnost za ponavljanje izbora u Travniku, te da odluku treba prepustiti CIK-u BiH kao nadležnoj instituciji.

“Po zakonu se zna kad se ponavljaju izbori, a u ovom slučaju za to nema uvjeta. Nije preminuo načelnik nego kandidat. U Novom Travniku je primjerice bio jedna slučaj da je umro kandidat koji je bio na listi vijećnika za Općinsko vijeće i šta je tu trebalo uraditi? Ponoviti, također, izbore? Zakon treba biti jednak za sve. Svima nam je žao što se ovo desilo i mislim da ne trebamo licitirati, nego prepustiti CIK-u BiH da donese odluku”, kaže Domić.

U CIK-u podijeljeni stavovi

Ni članovi CIK-a BiH za sada nemaju usaglašen stav na koji način će biti završen izborni proces u Travniku, pa je zatražena i savjetodavna pomoć međunarodnih institucija. Na sjednici CIK-a održanoj u utorak, 17. novembra, zaključeno je da se radi o osjetljivoj i kompleksnoj pravnoj situaciji, koja nije precizno normirana domaćim zakonodavstvom.

“Dogovorili smo se da uputimo zahtjev za mišljenje Misiji OSCE-a da vidimo kako je to regulirano u svijetu i da li postoje neki standardi u pravnim sustavima koji nam mogu biti od pomoći. O ovoj situaciji, u kojoj imamo i značajnu izbornu prednost preminulog kandidata, morat ćemo se odrediti i u najskorije vrijeme donijeti adekvatne odluke koje će, naravno, biti podložne preispitivanju u žalbenom postupku”, kazao je na sjednici predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je na sjednici 17. novembra da je CIK za smrt kandidata za načelnika općine Travnik, tokom izbornog dana, saznao iz medija, te da nije bilo nikakvih zahtjeva za prekidanjem glasanja.

“Na sam izborni dan niko od članova nije imao prijedlog da se prekine proces glasanja u toj izbornoj jedinici, niti nam je takav zahtjev formalno upućen. Smatram da ne trebamo podlijegati pritiscima za hitnom ili brzom reakcijom i ja lično na bilo kakve pritiske neću pristati. Moramo reagovati pravovremeno, ali zakonito, te moramo donijeti utemeljenu odluku”, kazala je na sjednici Bjelica-Prutina.

Iz OSCE-a u pisanom odgovoru za RSE navode kako je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ‘preuzela na sebe da omogući razmjenu informacija između CIK-a i ODIHR-a (OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava) u vezi s ovim pitanjem i u vezi s načinima na koji su druge države rješavale slične situacije, što bi eventualno moglo pomoći CIK-u da kreira svoj odgovor’.

Kandidat za načelnika općine Travnik Mirsad Peco preminuo je, prema podacima dostavljenim CIK-u, u nedjelju, 15. novembra, u 12 sati. Glasanje je nastavljeno i nakon što je vijest o njegovoj smrti, oko 14 sati, objavila većina medija, a preminuli Mirsad Peco je na izborima u Travniku dobio uvjerljivu podršku birača.

“Šta smo mi to trebali taj dan uraditi? Da SDA da prekine izbore? Ili smo trebali reći biračima glasajte za nekog drugog? Ja lično da sam birač u Travniku glasao bih za tog čovjeka, svog kandidata, iako je umro. Bio bi to diletantizam da mi sad upućujemo glasače da glasaju za nekog drugog usred izbornog dana”, objašnjava za RSE Asim Mekić iz kantonalne organizacije SDA.

Uz SDA i HDZ BiH, kandidate za načelnika općine Travnik imali su Narod i pravda, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, te Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Šta kaže zakon?

Profesor Ustavnog prava Nurko Pobrić ocjenjuje za RSE da u situaciji, u kojoj Izborni zakon BiH ne sadrži normu koja bi ponudila rješenje za izborni proces u Travniku, s pravnog stajališta postoje dvije mogućnosti. Obje, kako kaže, mogu dovesti do odugovlačenja postupka.

“Jedna mogućnost je da se CIK BiH obrati Parlamentu BiH, kao donosiocu Izbornog zakona BiH, kako bi dao autentično tumačenje cjeline zakona. U tom smislu mogao bi se pružiti određeni odgovor, koristeći se analogijama u zakonu. Poslije toga bi CIK ili raspisao izbore ili potvrdio mandat drugoplasiranom kandidatu. Drugi način je da jedna od stranaka pokrene određeni postupak, kao što su recimo ponovni izbori. Ukoliko CIK odbije taj zahtjev otvorio bi se put do Apelacionog odjeljenja Suda BiH, koji bi onda dao konačnu riječ”, ističe Pobrić.

On smatra da bi se do određenog rješenja moglo, također, doći ekstenzivnijim tumačenjem izbornog zakona i temeljnih principa pravnog poretka i Ustava BiH.

“Da li neraspisivanje izbora znači kršenje određenih ustavnih odredbi, ljudskih prava ili prava na političko predstavljanje? Sve su to pitanja na koja neko treba dati argumentiran odgovor, jer se odluka neće moći zasnivati na zakonskom rješenju kojeg nema”, naglasio je Pobrić.

O budućem načelniku, kao i o tome treba li ponoviti izbore ili ne, podijeljeni su i stavovi stanovnika Travnika. Učesnici ankete RSE tvrde da izbor načelnika predstavlja i važno nacionalno pitanje, ali većina ne očekuje veliki napredak lokalne zajednice.

“Smatram da je možda najispravnija opcija da se ponove izbori ili da aktualni načelnik ostane na toj poziciji dok ne pronađu neku prihvatljivu opciju za sve. Međutim, suština je šta će se uraditi za ovaj grad koji nema dovoljno ni kulturnih, ni sportskih sadržaja. Godinama nam obećavaju izgradnju srednjoškolskog centra, uređenje sportske dvorane, a ništa se ne dešava”, kaže Amela.

Penzioner Fehim tvrdi da bi, u slučaju ponovljenih izbora, ponovo izašao na biračka mjesta, ali da nema velika očekivanja.

“Možda bi ih trebalo ponoviti, ali opet će biti isto. Izašao bih da obavim svoju građansku dužnost. Dođem obavim dužnost, iako ne vjerujem ni u šta. Kad nam je šta bilo bolje”, razočaran je.

Ponavljanje lokalnih izbora u Travniku bi, smatra Nikola, predstavljao skup i bespotreban proces.

Izborni zakon BiH popisuje da se lokalni izbori, koji su BiH koštali oko 4,5 miliona eura, financiraju 50 posto iz budžeta BiH, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u BiH.

“Logički bi bilo da onaj tko je drugi na listi bude načelnik. Sada kada je sve završeno, ne vidim smisla u ponavljanju izbora. Nije ni jeftino, a i ne igra neku veliku ulogu, jer tu je bitno i Općinsko vijeće. Mnogo novca treba da se sve to organizira i mislim da se za četiri godine ne isplati”, kaže Nikola.

Izborni zakon BiH predviđa nove izbore u slučaju da načelniku, odnosno gradonačelniku, koji je neposredno izabran, prestane mandat u skladu sa zakonom. Izabranim članovima organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje su izabrani, među ostalim, s danom podnošenja ostavke ili s danom smrti.

Poput BiH, ni zakonodavstva zemalja u regiji, uglavnom, ne preciziraju postupanje u slučajevima smrti kandidata za načelnika, tokom izbornog dana.

Zakonom o lokalnim izborima Hrvatske predviđeno je ponavljanje izbornog postupka, ukoliko jedan od kandidata za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, koji ima pravo sudjelovati u novom krugu glasanja, umre između dva kruga glasanja.

U slučaju kada bi se situacija poput one u Travniku dogodila u Srbiji, lokalna skupština bi predložila novog kandidata, o kojem bi se izjašnjavali odbornici.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ivan otkrio detalje odnosa sa ćerkom, a Goci poslao brutalnu poruku!

Making Money From Amazon Associate Program