in

Sedmica italijanske kuhinje u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Ambasada Italije u Sarajevu, u saradnji sa Institutom za vanjsku trgovinu (ICE) i Regionalnim savezom kuhara Kalabrije (URCC), organizira Sedmicu italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini od 23. do 29. novembra. Program će predstaviti italijanski ambasador u BiH Nicola Minasi u ponedjeljak, 23. novembra,  u sklopu emisije “Dobar dan Bosno i Hercegovino” televizije TV Hayat, koja će ga ugostiti i u nedjelju, 29. novembra, u emisiji “Nedjeljom popodne”.

“Zajednički element ovog  izdanja je mogućnost kušanja nove hrane i učenja novih recepata u potpunoj sigurnoti, čak i u kontekstu pandemije, s bogatim programom kuharskih emisija, posebnim jelovnicima, TV programima, webinarima i kvizovima. Sve u znaku  mediteranske prehrane kao zdravog načina života, s mnogo novih karakteristika i bez izlaganja rizicima.

Kao i u prošlom izdanju, i ovoga puta je potvrđena saradnja sa lancem supermarketa Mercator koji će tokom cijele sedmice promovirati raznovrsne italijanske proizvode u sedam prodajnih mjesta  u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Brčkom. Tu su i restorani Dos Hermanos, Spazio Gourmet, Tavola i Nostra Cucina u Sarajevu, Kod Brke u Banjaluci i Mea Culpa i Carpe Diem u Zenici, od kojih će svaki tokom Sedmice pripremati i posebno italijansko jelo koje će se moći naručiti za preuzimanje ili kućnu dostavu u gradovima gdje se nalazi restoran.

Ista jela bit će u središtu niza online lekcija koje će organizirati Ambasada, gdje će kuhari restorana kuhati i virtualno razgovarati sa kalabrijskim kuharima na vezi. Italijanski kuhari zauzvrat će izvesti pet “online” lekcija s tipičnim receptima regije Kalabrija. Zbog toga će biti moguće, u sigurnosti kućnog okruženja, upoznati talijansku kulturu hrane, posebno iz južne Italije, i okušati se u pripremi mnogih ukusnih jela.

Video zapisi će se svakodnevno objavljivati na Facebook stranici Ambasade @ItalyinBiH i na platformi M-Mreža Mercatora, gdje će biti dostupni svi materijali Sedmice.

Programu će doprinijeti i udruženja posvećena Italiji u Bosni i Hercegovini. Udruženje Dante Alighieri iz Sarajeva 26. novembra će organizirati internetsku italijansku kafu s gastronomskom temom uz učešće kuhara iz Italije. Dana 27. novembra Mediteranski agronomski institut u Bariju, aktivan sa Italijanskom kooperacijom za razvoj u okviru važnih poljoprivrednih i fitosanitarnih projekata u Bosni i Hercegovini, organizovat će webinar o održivoj poljoprivredi sa italijanskim i lokalnim stručnjacima. Konačno, 28. i 29. novembra, udruženja AIBA iz Banja Luke i ItaliAmo iz Sarajeva održat će internetski kviz o italijanskom jeziku, kulturi i kuhinji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izuzetno za Sedmicu kuhanja, svaki dan će biti dva izvlačenja među pratiocima profila Twittera i Instagrama Ambasade, u oba slučaja @ItalyinBiH, koji će dobiti posebnu nagradu.

Program je dostupan na web stranici www.ambsarajevo.esteri.it  i na Facebook, Twitter i Instagram profilima Ambasade“, saopćeno je iz Ambasade Italije u Sarajevu..

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Uhapšen migrant osumnjičeni za ubistvo Jasmina Berovića

Ivan otkrio detalje odnosa sa ćerkom, a Goci poslao brutalnu poruku!