in

Južna Koreja najavljuje kupnju nekretnina u borbi protiv manjka stambenog prostora

Slatka-Tajna.Eu
U sljedeće dvije godine vlada će povećati broj stanova u državnom vlasništvu predviđenih za najam za 114 hiljada, izjavio je na sjednici vlade ministar Hong Nam-ki, predstavljajući novu mjeru koja bi trebala pomoći u rješavanju stambenog zbrinjavanja mladih.

“Hoteli će biti pretvoreni u cjenovno prihvatljive, kvalitetne stanove za samce”, pojasnio je na konferenciji za novinare ministar za zemljište, infrastrukturu i transport Kim Hyun-mee.

Broj samačkih domaćinstvo u Južnoj Koreji porastao je od 2015. do 2019. čak 18 posto, na 6,15 miliona. Gotovo svako treće domaćinstvo u Južnoj Koreji spada u kategoriju samačkog, pokazuju službeni podaci.

Prijedlog se nadovezuje na više od 20 mjera kojima vlada od 2017. pokušava zaustaviti nagli rast cijena i najma stambenih nekretnina unatoč postroženim propisima o hipotekama i višim porezima na nekretnine.

Mjere poput ublaženih ograničenja visine zgrada i pretvaranja vojnih objekata u stambene zgrade nisu u kratkom roku riješile problem manjka stambenog prostora.

“Mjere će ovaj puta biti fokusirane na povećanje broja stambenih nekretnina koje će se moći iznajmljivati, a ne ograničenjem potražnje, kako bi se podmirila potražnja za stanovima u programu Jeonse”, objasnio je Hong.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Program Jeonse predviđa da najmoprimac pri potpisivanju ugovora uplaćuje depozit za najam stana na dvije godine, koji zamjenjuje mjesečnu najamninu. Najmodavac depozit može koristiti za ulaganje u nekretninu, a nakon isteka najma vraća iznos najmoprimcu.

Vlada je u julu usvojila zakon kojim je ograničila povećanje ‘jeonse’ depozita na pet posto i omogućila najmoprimcima da produže razdoblje najma s dvije na četiri godine. Najmodavci mogu blokirati produženje jedino ako sami žele useliti u nekretninu koju iznajmljuju.

Zakon je potaknuo nestašicu nekretnina u programu bez presedana, budući da su najmodavci ubrzano otkazivali najam starim stanarima i iznajmili stanove novima, uz veći depozit, objašnjava Reuters.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Serija – Vreme zla: POTREBNI STATISTI! – Film – Region – Vesti – Svet Plus

NOVA TUŽBA: Miljana Kulić će se braniti neuračunjljivošću