in

HRT: Epidemija koronavirusa – nove informacije

Slatka-Tajna.Eu

U posljednja 24 sata zabilježena su 3164 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 17814.  Među njima su 1944 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 204 pacijenata. Preminulo je 49 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 93879 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1200 preminulo, ukupno se oporavilo 74865 osoba od toga 2192 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 39389 osoba. Do danas je ukupno testirano 649 551 osoba, od toga 8770 u posljednja 24 sata.

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade najavio je novi paket mjera za borbu protiv epidemije.

Istaknuo je da su jučer i prekjučer razgovarali kako bi stožer na temelju preporuka znanstvenika, epidemiologa i HZJZ-a, izradio paket novih mjera kojima će nastojati organizirati život i rad da se smanji intenzitet i širenje epidemije.

➡️ Plenković najavio paket novih mjera
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Meksiko se bliži brojci od 100.000 umrlih od Covida-19

Upravo na sjednici Vlade premijer i ministri saznali su da je ministar zdravstva Vili Beroš pozitivan na koronavirus:

Pojavom simptoma bolesti ministar Vili Beroš obavio je testiranje na prisutnost koronavirusa te je jutros dobio rezultate da je pozitivan, priopćili su iz Ministarstva zdravstva. Ministar Beroš stabilnog je zdravstvenog stanja s blagom kliničkom slikom te nastavlja obavljati svoje obveze u izolaciji pridržavajući se svih mjera epidemiologa, poručili su.

Varaždinska policija kazneno je prijavila 47-godišnjaka za širenje i prenošenje zaraznih bolesti jer je kao covid pozitivna osoba kršio mjeru liječenja u kući te je bez zaštitne maske u ugostiteljskom objektu bio u kontaktu s tri osobe, a prije i s više zdravstvenih djelatnika. Opširnije  

Pomoćnicu ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Mariju Bubaš ne bi iznenadilo kada bi se epidemiološke mjere vrlo brzo postrožile. Kazala je to u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

➡️ Strože epidemiološke mjere vrlo brzo?

Koronavirus po županijama

Iz županijskih stožera pristižu novi podaci. U Primorsko-goranskoj županiji zabilježen je rekordni broj zaraženih –  287, a preminule su dvije osobe. U Zagrebačkoj županiji zaraza je utvrđena kod 282 ljudi. Najviše novooboljelih, njih 57 je u Samoboru, 40 u Velikoj Gorici, 28 u Dugom Selu, 22 u Svetom Ivanu Zelini i Jastrebarskom, 18 u Svetoj Nedelji, 17 u Zaprešiću, 13 u Vrbovcu, 12 u Ivanić-Gradu, 11 u Brdovcu. Jedna osoba s područja Rugvica je umrla 17. studenog.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U Brodsko-posavskoj županiji zabilježen je najteži dan od početka epidemije. Potvrđena su 193 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 3 vjerojatno pozitivna (potvrđena antigenskim testiranjem), a preminule su četiri osobe. U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je 136 novozaraženih osoba, a umrle su dvije osobe.

U Karlovačkoj županiji evidentirano je 78 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je dvoje pacijenata, a na području Koprivničko-križevačke županije 73 novih slučajeva i također dvoje preminulih. U Ličko-senjskoj županiji 45 je novooboljelih. U Istri je zaraza potvrđena kod 74 osobe, a u pulskoj bolnici umrla je 82-godišnja osoba. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 39 novih slučajeva, a na području Sisačko-moslavačke županije 24.

Stanje u svijetu

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6806 testova potvrđeno 2064 novih zaraza koronavirusom,  a umrlo je još 45 oboljelih od Covida-19, objavila je slovenska vlada ocijenivši da stanje nije dobro i da podaci zabrinjavaju.

– Ovo nisu nimalo poticajni podaci, sve nas jako brine kako će se situacija razvijati idućih nekoliko dana, kazao je na konferenciji za novinare glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin.
Regije s najvećim brojem novih zaraza u zadnja 24 sata su Pomurje, Koroška, Gorenjska i Podravje, a broj novooboljelih povećava se i u zapadnom dijelu zemlje prema Italiji, kazao je Kacin. Opširnije   

Broj slučajeva Covida-19 u Rusiji prešao je dva milijuna dok je svakodnevno sve više zaraženih i umrlih. Usprkos nedavnom porastu broja slučajeva, vlasti se opiru novom zatvaranju. Umjesto toga nametnule su stroga pravila nošenja zaštitnih maski i rukavica, ističući važnost higijene i socijalne distance, a neke regije uvele su svoje ciljane mjere suzbijanja zaraze. Opširnije  

Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u toj zemlji ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom prešao milijun, a umrlih je gotovo 100 tisuća. Dužnosnici meksičkih zdravstvenih službi ocijenili su da je stvaran broj zaraženih vjerojatno znatno veći od službenog. Kopnene granice SAD-a s Meksikom i Kanadom zbog širenja epidemije ostat će zatvorene najmanje do 21. prosinca za sve koji ne moraju nužno putovati.

Pokrajina Južna Australija u potpunom je lockdownu. Zabranjena su sva okupljanja na otvorenom, svadbe, sprovodi, dostava hrane. I to sve zato što su zabilježena 23 slučaja zaraze koronavirusom u posljednjem valu, a danas nema novih. U strogoj karanteni je 3.200 kontakata. Šestodnevno zatvaranje ove države s milijun i 800 tisuća stanovnika uvedeno je uglavnom zbog zaraženih koji su došli iz Velike Britanije.

– Probudili smo se u prilično drukčijoj Južnoj Australiji. Svima poručujem – iako smo na distanci, nikad nismo bili ovako ujedinjeni. Sljedećih šest dana pokazat će možemo li se uspješno boriti protiv pandemije, poručio je građanima premijer Steven Marshall


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

STRAŽNJICA U PRVOM PLANU: Ovo je atraktivna kćerka Lee Kiš

Jelena Kostov preležala koronu a sada govori o pucanju braka