in

Aplikacija Stop COVID-19 od sada funkcionira i prekogranično

Autor:

  prije 1 sat

Uspostavljena je prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU, objavljeno je  na Vladinim službenim internetskim stranicama – Koronavirus.hr.

➡️ Epidemija koronavirusa – nove informacije

Rezultat je to odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela. Time je Hrvatska postala sedma po redu zemlja EU, uz Dansku, Njemačku, Irsku, Italiju, Latviju i Španjolsku, koja putem federacijskog pristupnika (European Federation Gateway Service) razmjenjuje zaražene ključeve i tako omogućuje anonimno obavještavanje inozemnih kontakata o postojanju rizika od zaraze bolesti COVID-19.

Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, osigurat će se da se obavijest o izloženosti dobije i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih COVID-19 mobilnih aplikacija u Hrvatskoj.

Prekogranična razmjena podataka među nacionalnim mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata definirana je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1023 od 15. srpnja 2020., navodi se na web stranici Koronavirus.hr .

– Što više ljudi koristi aplikaciju, to je vjerojatniji pozitivan učinak na borbu protiv virusa i bolje ćemo moći ocijeniti njezinu učinkovitost. Svaka uspješna notifikacija znači potencijalno spašen život, dodaje se.

Stopa preuzimanja u EU-u trenutačno je od 1 % do 38 % stanovništva, ovisno o državi članici. No čak i pri niskoj upotrebi, moguće je napraviti razliku: istraživači kažu da na 15% može imati značajan utjecaj na širenje i smrtnost.

Zbog toga se svi koji imaju dostupnu aplikaciju potiču da je instaliraju i da je koriste kako bi obavijestili druge nakon pozitivnog rezultata na test, navedeno je na Koronavirus.hr .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NOVA TUŽBA: Miljana Kulić će se braniti neuračunjljivošću

RAZNJEŽILA: Tamara Đurić pred porođaj objavila divnu fotografiju