in

Mojih 10: Mejdi Sulejmani

Slatka-Tajna.Eu

Mejdi Sulejmani je gitarista iz Bosne i Hercegovine koji je počeo svirati sa samo devet godina. U svojoj muzičkoj karijeri dobitnik je nekoliko nagrada za muziku i sviranje, a sarađuje sa mnogim poznatim imenima naše muzičke scene. Mejdi je od nedavno i lice Hayat Produkcije za koju je izdao svoju prvu gitarsko instrumentalnu numeru „Nemir“ koja će se naći na njegovom albumu. Danas vam Mejdi otkriva „svojih 10“.

1. Film ‘’The Truman Show (1998)

Priča ovog filma ostavlja bez daha. Pogledao sam ga sigurno 10 puta i uvijek otkrijem nešto novo, duboko se zamislim i upitam sebe nekoliko pitanja: ’’Šta ako smo i mi zatočeni u jedan veliki reality show?’’, i ‘’Koliko smo jaki i zbog koga ili čega bismo smogli snage da prebrodimo naše najveće strahove?”. Jim Carrey fantastično igra glavnu ulogu. Ako otkrijem o čemu se radi u filmu, neće biti zanimljivo, ali svakako preporučujem ovo remek-djelo. 

2. Serija

Nisam lik koji voli da se izležava uz serije, ali evo mogu izdvojiti dvije koje su mi se svidjele, a one su prilično mainstream i svi su ih gledali. To svakako ne umanjuje njihov kvalitet. Riječ je o seriji ‘’Breaking Bad’’ i seriji koju sam prije neki dan odgledao u jednom dahu, kratka serija ‘’Chernobyl’’. Dva fantastična djela koja drže pažnju do kraja.

3. Knjiga

Zaista je puno djela u kojim uživam i kojim se ponovo vraćam. Jako volim Kafku i Orwella. Djela koja bih izdvojio su ‘’Preobražaj’’ – Kafka, ‘’Niko i ništa u Parizu i Londonu’’ – Orwell, ‘’1984’’ – Orwell i ‘’The Waste land’’ – T. S. Eliot. Ovo sad ispada kao ‘’Mojih 15’’ ali šta da radim.

George Orewll, 1984

4. Muzika

Pitanje koje ne volim, jer je previše muzike koja mi je bliska i koja je dio mene, ali ako moram da izdvojim, jako volim Metal i Rock muziku, zatim Indie, Electro, Lounge, itd. Evo pokušaću, iako je nezahvalno da izdvojim jednog izvođača i pjesmu. Fink i njegova ‘’Foot in the door’’.  Ta pjesma je dio mene jer opisuje moj muzički put i početak ozbiljnog bavljenja muzikom. Stihovi: ‘’ Who knows just how long its supposed to last. ‘ Cause I’m new in London, and my fresh face pressed up against the glass’’, su ono što ja jesam. Radoznao, spreman na izazove i zahvalan Bogu na svakoj prilici.

5. Događaj

Mimo bitnih životnih događaja koje većina osoba smatra za najljepše (vjenčanje, rođenje djeteta), što i jesu na kraju krajeva, ja bih izdvojio turneju po SAD-u, a od te turneje bih izdvojio 4 dana boravka u Kaliforniji. Bukvalno sam iskoristio svaku sekundu da, bez igdje ikoga, šetam, razgledam i upijam taj miris, zvuk, ritam grada…Sve ono što sam slušao u pjesmama, čitao u knjigama sam imao priliku da vidim svojim očima, Ustajao sam prije izlaska sunca i išao u šetnju kada je sve mirno. Definitivno najljepši momenti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










6. Javna ličnost

Nisam osoba koja se ‘’divi’’ javnim ličnostima, ali mogu izdvojiti jednu. Ne samo što je svirao u jednom od mojih omiljenih bendova ‘’Pink Floyd’’, nego je aktivan borac protiv svega lošeg što se dešava u svijetu. Da je više ljudi koji dižu glas na nepravdu kao što on radi, bilo bi drugačije. Njegovo ime je Roger Waters, i volio bih kada bi mogli da malo više istražite o njemu.                          

Roger Waters

7. Proizvod

Gitarske pedale su prozivod koji mi oduzima najviše vremena i novca. Konstantno vrebam po oglasima prave prilike za kupovinu gitarske pedale, gledam recenzije po internetu, i stalno mijenjam, prodajem, kupujem i tražim taj ‘’savršeni ton’’, a dobro znam da ga nikad neću naći. To je gore od sakupljanja sličica, vjerujte. Svaki put kažem sebi ‘’Još samo ova’’, ali nakon pet minuta opet uđem na oglase.

8. Citat

‘’Sve životinje su jednake. Samo što su neke jednakije od drugih’’. – Orwell

9. Jelo

Sushi. Generalno volim ribu, plodove mora, ali sushi bih mogao da jedem barem tri puta sedmično. Pa to je poezija okusa, koja bez samo jednog sastojka nije ista. Dakle, MORATE uzeti i đumbir i wasabi i soya sos. NE MOŽE SAMO SUSHI BEZ DODATAKA! Hvala.

10. Piće

Jako volim espresso kafu, ali pravi kratki talijanski espresso. Jedva čekam ujutro da ustanem i da napravim tu prvu od mnogih šoljica.  Volim probati razne vrste kafe i odlučiti koja je najbolja za moj  kafe aparat.  Kada smo na turneji, moja ekipa i ja obavezno tražimo one male espresso kafiće koji nude najbolju kafu. Kafa je umjetnost!

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

STRIKTNA DIJETA: Zorica Marković se zaprepastila pogledom na vagu

Batko izlazi iz pritvora | N1 BA