in

Gost nove epizode serijala “60 sekundi o koroni” je dr. Adnan Begović

Slatka-Tajna.Eu

Gost nove epizode serijala “60 sekundi o koroni” je dr. Adnan Begović, specijalista intenzivne njege i plućne bolesti te vanredni profesor medicine na Univerzitetu Kalifornija u San Diegu (UCSD), koji objašnjava zašto je smrtnost od Covida-19 znatno opala među pacijentima u intenzivnoj njezi.

– Jedno od mogućih objašnjenja za takve rezultate je da su zdravstvene organizacije bolje pripremljene, da je znanje o bolesti poboljšano, te da doktori i zdravstveno osoblje efikasnije koriste raspoložive metode i opremu za tretiranje najtežih pacijenata, kaže dr. Begović.

Kako dodaje, iako je širom svijeta napravljen bitan pomak u liječenju najtežih slučajeva Covida-19, i dalje treba da se pridržavamo propisanih preventivnih mjera i da svi pomognemo da se spriječi širenje bolesti i smanji broj oboljelih osoba sa teškom kliničkom slikom.

– Zato ne zaboravite – maske, distanca i higijena, poručio je gost nove epizode “60 sekundi o koroni”, koji je dio projekta Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Kako se navodi u saopćenju za javnost, analize više studija iz Evrope, Azije i Amerike od početka pandemije, kojima je obuhvaćeno više od 10.000 pacijenata, pokazale su da je smrtnost oboljelih od koronavirusa u odjelima intenzivne njege smanjena sa 60 na 42 posto. Dakle, smrtnost najtežih slučajeva oboljelih od Covida-19 je reducirana za skoro trećinu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Inače, cilj serijala “60 sekundi o koroni” je na zanimljiv i pristupačan način objasniti široj javnosti u BiH osnovne naučne pojmove, činjenice i otkrića vezana za koronavirus.

 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Draško Stanivuković: BiH pripada svima

Greške pri kuvanju krompira, izbjegnite ih i biće ukusniji