in

Smanjena inflaciona očekivanja uslijed krize uzrokovane pandemijom

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), na bazi prikupljenih podataka u oktobru, objavila je da inflaciona očekivanja za tekuću 2020. godinu iznose 0,27 posto, što je znatno niže od ranije iskazanih očekivanja. Razlog tome je opšte usporavanje ekonomskih aktivnosti i potražnje, što se direktno odražava na vrlo blagi očekivani porast cijena.

Za 2021. godinu očekivanja su da će inflacija iznositi jedan posto, što indicira da se ne očekuju znatniji inflatorni pritisci. Postojeći aranžman monetarne politike najvećim dijelom omogućio je održavanje niske inflacije, što je jedan od preduslova za održiv ekonomski rast.

Istraživanja inflacionih očekivanja su važna za monitoring ekonomskih zbivanja. Uobičajena je praksa da centralne banke nadgledaju inflaciona očekivanja, da bi na osnovu toga mogle intervenisati i održavati stabilnu inflaciju.

CBBiH je po preporuci Evropske komisije pristupila polugodišnjim istraživanjima inflacionih očekivanja. Prikupljanje i analiziranje podataka prvenstveno se odnosi na inflaciona predviđanja eksperata finansijskog sektora u BiH  za tekuću i narednu godinu.

CBBiH će i dalje, u saradnji s bankama i osiguravajućim društvima, redovno provoditi ova istraživanja i objavljivati rezultate radi transparentne komunikacije s javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike.

 

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dnevnik predsjedničkog kandidata – Kolumne

KOLEGE U ŠOKU: Ivan Bekjarev preminuo od posljedica koronavirusa