in

Samsung pokrovitelj izložbe nestalih remek-djela

Slatka-Tajna.Eu

Ekskluzivna umjetnička izložba Missing Masterpieces, pod pokroviteljstvom kompanije Samsung, predstavlja digitalnu kolekciju nekih od najčuvenijih i najintrigantnijih remek-djela, po prvi put dostupnih svima, a za koja se strahuje da su zauvijek izgubljena. Zahvaljujući mogućnostima napredne tehnologije, nestala djela svjetski poznatih umjetnika, kao što su Van Gogh, Cézanne i Monet, sada će biti dostupna korisnicima na njihovim Samsung The Frame televizorima.

Širom Evrope, svake godine nestaju umjetnička djela vrijedna nekoliko miliona eura. Pored toga, trenutna pandemija je, između ostalog, imala značajan uticaj i na umjetnost i kulturu, budući da je samo tokom karantina ukradeno najmanje šest slika, uključujući i Van Goghovu „Proljetnu baštu”, koja je nestala tačno na 167. godišnjicu njegovog rođenja. Ovo djelo smatra se jednim od Van Goghovih najranijih radova i biće dio kolekcije Missing Masterpieces, zajedno sa njegovim čuvenim „Portretom doktora Gacheta”, te „Bijelom patkom” Jan Bautista Udrija, „Pogledom na Over sir Oaz” Paula Cezannea, remek-djelom Claude Moneta “Most Vaterlo” i mnogim drugima.

„Umjetnost postoji da bismo svi podjednako uživali u njoj, te stoga imamo kolektivnu odgovornost da zaštitimo i sačuvamo našu kulturu za buduće generacije. To je i razlog pokretanja izložbe Missing Masterpieces – kako bi publika vidjela neprocjenjiva umjetnička djela, koja možda nikada više neći biti dostupna, a Samsung The Frame idealno se uklapa u ovu priču, kao televizor koji je istovremeno i uređaj i prozor u svijet umjetnosti”, istakao je Iztok Sepec, direktor prodaje potrošačke elektronike za Adria region, kompanije Samsung Electronics.

The Frame nije samo običan televizor. Zbog svog jedinstvenog dizajna koji podsjeća na ram za slike, on funkcioniše i kao multimedijalna umjetnička platforma, dok se ujedno savršeno uklapa u svaki enterijer kada nije u upotrebi. Onog trenutka kada se ovaj TV isključi, uklučuje se Umjetnički režim, transformišući prazan, crni ekran u galeriju najljepših svjetskih kolekcija umjetnosti. Pored toga, QLED tehnologija u potpunosti dočarava boje originalnih umjetničkih djela

Izložba Missing Masterpieces osmišljena je i da pomogne svim ljubiteljima umjetnosti, amaterskim detektivima i svima onima koji aktivno pokušavaju da pronađu ova izgubljena umjetnička djela, tako što će dijeliti svoje savjete, teorije ili tragove na društvenoj mreži kompanije Samsung, uz korištenje hashtaga #MISSINGMASTERPIECES.  Stoga i ne čudi saradnja sa Dr. Noah Charneyem, cijenjenim stručnjakom za historiju umjetnosti i osnivačem Udruženja za istraživanje kriminalnih radnji protiv umjetnosti (ARCA), koji je najzaslužniji za uređivanje ove izložbe i odabir djela prikazanih na njoj.

„Prije nego što počnete da slažete slagalicu, prvo želite da sakupite sve dijelove, zar ne? Isti je slučaj i sa krađom ili misterioznim nestancima. Tragovi su svuda oko nas – od kontradiktornih medijskih objava do spekulacija na Reddit forumu, ali ta količina informacija može biti ogromna. Upravo u takvim situacijama tehnologija i društvene mreže mogu biti od koristi, povezujući međusobno ljude koji mogu pomoći u istrazi. Ne bi bio prvi put da naizgled bezazleni trag sa interneta bude ključ koji razriješi čitav slučaj”, istakao je Dr. Noah Charney.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izložba nestalih remek-djela Missing Masterpieces biće aktivna do 10. februara 2021. godine, a svih 12 umjetnina biće dostupno korisnicima The Frame televizora u okviru Samsung Art Storea .

Više informacija o izložbi dostupno je na linku: https://www.samsung.com/hr/explore/entertainment/missing-masterpieces-and-lost-art-on-the-frame/

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Seks je vrlo važan: Zdrav je, sagorijeva kalorije, a starenje ne igra ulogu

ODMAH POZVALA DOKTORICU! Luna otkrila zbog čega je zabrinuta za trudnoću!