in

Drugi Kladanj Meet Up okupio iseljenike od Italije, preko Švicarske, Francuske i Njemačke pa sve do Nizozemske

Slatka-Tajna.Eu

Novi/ stari učesnici, nove ideje, isti cilj – vratiti Kladnju stari sjaj! Ponovo smo, zahvaljujući predstavnicima i-dijaspore, na jednom mjestu okupili Kladnjane u čijem, trenutno, znanju i iskustvu uživaju brojne evropske zemlje. Ipak, svi oni voljni su pomoći gradu iz kojeg su potekli, stoga im ni noćni, dvosatni sastanak nije teško pao.

Nakon što je inicijatorica ovog susreta, a ujedno i članicai-dijaspore, Dalida Karabdić, novim učesnicima drugog po redu Kladanj Meet Up-a predstavila dosadašnje rezultate našeg rada, ali i otkrila da su zajedničkim snagama Općine Kladanj, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, te učešćem i-platforme sa kladanjskom dijasporom, ali i drugim dobrim ljudima uspješno okončani radovi na rekonstrukciji centralnog grijanja, te je isto i pušteno u funkciju u „Dječijem obdaništu Edina Čamdžić“ u Kladnju, a na čemu se danonoćno radilo nakon prvog susreta kladanjske dijaspore, tu noć su se čuli i dodatni prijedlozi o tome kako poboljšati svakodnevnicu mještanima Kladnja.

Kako Kladnju vratiti stari sjaj?

Briga za starim i nemoćnim osobama, najčešće za roditeljima, rodbini i prijateljima, nešto je što muči brojne Kladnjane koji su napustili svoj gradić i sreću potražili u drugoj zemlji. Ipak, ne zaboravljaju svoje najmilije zbog čega su izrazili želju da se i pripadnicima treće životne dobi život u Kladnju učini boljim i zanimljivijim. Stoga, jedna od inicijativa koja se našla na dnevnom redu bila je izgradnja potencijalnog Centra za zdravo starenje koji bi, uz neizostavnu pomoć zvaničnih institucija, korisnicima omogućio brojne edukacije, zajednička druženja i brojne druge pozitivne stvari.

No, dok ova zamisao ne ugleda svjetlo dana, box biblioteka u sklopu koje bi penzioneri mogli posuditi novine, časopise, stripove ili romane razmatra se kao alternativa. Zamisao je da navedena biblioteka bude u blizini pijace gdje bi se gradile i klupe za odmor.

Također, predlaže se edukacija kadra za kućnu njegu koja bi također mogla biti alternativa Centru, dok će Centar za zdravo starenje biti trajna inicijativa u lokalnoj zajednici.

No, nije se govorilo samo o starijim mještanima. Naprotiv, kladanjski iseljenici razmišljali su kako i mlađim građanima ponuditi dobar sadržaj, te su nadošli na ideju realiziranja „Street basket-a“ koji bi se također mogao realizirati na pijaci ili na jednom dijelu parka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










A, jedan od vodećih problema, prema mišljenju nekolicine učesnika online susreta, jeste i svakodnevna životna borba osoba sa invaliditetom kojima je, vrlo često, pristup pojedinim institucijama i drugim mjestima onemogućen usljed nedostatka liftova ili rampi za invalidne osobe, stoga bi se i na navedenom zasigurno trebalo poraditi.

Kao i prvi put, i u utorak su se nizale pozitivne ideje zbog čije su buduće lakše realizacije formirane radne grupe od po nekoliko članova i članica. Tako podijeljeni, naši prijatelji koji su okupljeni oko jednog zajedničkog tima, usmjerit će svoje resurse na trnovit put koji je pred nama. Ali, iako trnovit, zasigurno nije i nepremostiv kada uz sebe imate ovakve vizionare.

U narednih mjesec dana razmišljat ćemo o navedenim projektima poput digitalizacije u osnovnoj školi, ski klubu, saradnji sa Udruženjem “Žena ženi” i brojnim drugim prijedlozima.

Iduće, posljednje ovogodišnje druženje, zakazali smo za decembar.

Preuzeto: i-dijaspora


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

VELIKI GLUMAC,VELIKI GOSPODIN! Aca Lukas se oprostio od Ivana Bekjareva sa OVIM RIJEČIMA! (FOTO)

Žena škorpija predivna je partnerica, koja misli da zaslužuje isto tako odanog partnera