in

Trdelnik, mirisna i ukusna poslastica zanimljivog oblika

Slatka-Tajna.Eu

Uspjeh ove poslastice obilježio je brižno osmišljen koncept uključivanja svih čula – možete da vidite kako se trdelnik vrti iznad vatre i polako dobija zlatnu boju, čujete vatru kako pucketa te osjetite kako miris pečenog peciva i cimeta nadražuje sva vaša čula

Češka ukusna, mirisna ulična poslastica trdelnik pravi se od poludizanog tijesta koje miriše na cimet, omotava se na kalupe, peče iznad otvorene vatre te posipa čokoladom, šećerom, lješnicima, pistacijama… Može biti punjena šlagom, sladoledom, suvim i svježim voćem, raznim čokoladnim i vanilin kremama – sve zavisi od maštovitosti majstora koji spremaju trdelnik, ali i želja sladokusaca.

U Češkoj ga smatraju nacionalnom poslasticom, a trdelnik svoj miris širi cijelim svijetom, te je postao popularan, osim u Pragu, i u drugim glavnim gradovoma Evrope i svijeta, gdje nosi ime chimney cake.

Vješte ruke pekara i poslastičara na ulicama metropola pretvaraju trakice tijesta u poslasticu koja poprima oblik dimnjaka (chimney – dimnjak), po čemu je i dobila svoje sve popularnije internacionalno ime. Trdelnik možete napraviti i kod kuće, ali umjesto kalupa, koji u Češkoj nazivaju trdlo, poslužiće i kalupi za šaumrole ili slične poslastice, dok neke domaćice na rolne nastale potošnjom papirnih ubrusa obložene aluminijskom folijom motaju svoje verzije popularne poslastice.

Istorijat

Prva asocijacija na ovu poslasticu čarobna je energija Praga, glavnog grada Češke. Ali, priča o nastanku i prošlosti ove poslastice jednako je uzbudljiva kao i njen ukus. Naime, postoje teorije kako je istorija trdelnika tolika duga da vuče korijene čak iz doba neolita te da je bio posve uobičajena hrana kod mnogih plemena i naroda širom Evrope – od Grčke pa sve do Slovačke. U davna vremena bilo je potrebno osmisliti kako pripremiti poslasticu na otvorenom zbog bavljenja stanovništva stočarstvom, te su pastiri namotali slojeve tijesta na štap i zagrijavali ga iznad vatre pa se čini kako je upravo ovakvo pripremanje tijesta preteča današnjeg trdelnika.

Trdelnik na češkom dvoru

Ovo mirisno tijesto omotano oko metalnog valjka potiče iz slovačkog mjesta Skalica, koje se nalazi u blizini češke granice. Originalni recept krajem 18. vijeka donio je penzonisani mađarski general Jozef Gvadani u Mađarsku, gdje je trdelnik i popularizovan. Međutim, nisu ga prigrlili samo Mađari. Njime su potpuno bili oduševljeni i Česi. Tako je postao vrlo popularna poslastica na češkim dvorovima, kasnije i u češkim domovima, a danas na ulicama gradova – te Česi trdelnik smatraju nacionalnom poslaticom.

Trdelnik u posljednjih nekoliko godina doživljava svoje zlatno doba, a uspjeh ove poslastice koja se priprema na ulici obilježio je brižno osmišljen koncept uključivanja svih čula – možete da vidite kako se vrti iznad vatre i polako dobija zlatnu boju, čujete vatru kako pucketa te osjetite kako miris i usks pečenog peciva i cimeta nadražuje sva vaša čula.

Sastojci:

450 g brašna

70 g maslaca

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










četvrtina šolje šećera u prahu

2 žumanceta

15 g kvasca

četvrtina šolje mlijeka

pola šolje lješnika

četvrtina šolje šećera

1 jaje

cimet po želji

so

Priprema:

Pomiješajte brašno i šećer u prahu i napravite udubljenje u sredini. U njega saspite kvasac i zagrijano mlijeko. Ostavite da odstoji 10 minuta. U posudu dodajte i rastopljeni maslac, žumanca, prstohvat soli i cimet po želji. Zamijesite tijesto pa ga ostavite da se diže 20 minuta na toplom. Podijelite tijesto na više dijelova pa svaki razvucite u zmijicu, omotajte tijesto oko namašćenog kalupa pa ostavite da odstoji još 10 minuta. Premažite tijesto umućenim jajetom, pa ga pospite usitnjenim lješnicima i šećerom. Pecite oko 20 minuta na 180°C pa posipite šećerom u prahu. Ovako pripremljene trdelnike možete puniti nadjevima po želji.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Preokret u Novom Gradu: Delić ispred Efendića

Promjene na političkoj pozornici u BiH