in

Kako je SDA “doživio debakl” u Sarajevu i gdje su građani “prelomili”

Slatka-Tajna.Eu

Htjelo to priznati rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) ili ne, građani glavnog grada BiH na demokratski način su žestoko kaznili politiku koju je provodila ova stranka prethodnih godina.

Sve ono što se godinama pripisivalo kao hrđa koja decenijama nagriza najsnažniju stranku u BiH, poput nepotizma, korupcije, stranačkog zapošljavanja u javnim preduzećima, pranja novca i drugih oblika kriminala, ogolile su afere koje su zatresle bh. javnost i SDA baš u izbornoj godini.

Prvo “Asim”, a onda respiratori, uz to i presuda Mirsadu Kukiću (iz vremena dok je bio u SDA) te stavljanje Amira Zukića na američku crnu listu, također iz vremena dok je bio dio vrha SDA.

Koliko god se stranka trudila skrenuti fokus sa brojnih afera, kako pričom o drugim velikim problemima, tako i spinovanjem, mediji i građani jednostavno nisu zaboravljali.

Istovremeno SDA je sve podredila rušenju Šestorke u Sarajevu koja je uživala podršku građana. Dala je SDA i državne ministarske funkcije SBB-u i DF-u, ali sve je bilo kratkog. Iako su iz stranke pod palicom Bakira Izetbegovića konstantno odbacivali navode da su Naša stranka, Narod i pravda, SDP i NBL uradile išta dobro, osim marketinga, očito je da su se prevarili, a vratilo im se kao bumerang.

To najbolje pokazuju izborni rezultati, jer rečeno sportskim žargonom, tako se politički suparnici najbolje izvagaju i izmjere i vide svoju snagu.

Prema rezultatima izbora, Četvorka je “pomela iz temelja” kadrove SDA koji su bili kandidati za načelnike u Sarajevu, izuzev Općine Novi Grad iako je i tu bila veoma tijesna utrka čemu se niko nije nadao.

Ibrahim Hadžibajrić (NBL) je ostvario ubjedljivu pobjedu nad Jusufom Pušinom (SDA) u Starom Gradu. Krenuvši nizvodno u Općini Centar Srđan Mandić (NS) je potpuno deklasirao Nedžada Ajnadžića (SDA), dok je Hasan Tanović s hiljadama glasova iza sebe ostavio Nedžada Koldžu (SDA) u Novom Sarajevu, a na Ilidži je fijasko doživio Fikret Prevljak (SDA) s obzirom da su građani veliko povjerenje dali Nerminu Muzuru. I u Ilijašu SDA je doživjela poraz. Tamo je NiP-ov Amar Dovadžija pobijedio Akifa Fazlića (SDA). Sasvim je izvjesno da će SDA izgubiti i gradonačelnika Sarajeva u što znači da Abdulah Skaka neće produžiti mandat. Pored svega toga, za potpuni gubitak vlasti u Kantonu Sarajevo treba se još dogoditi pad aktuelne kantonalne vlade, što se očekuje u narednim sedmicama.

Birači su očito shvatili šta je lokalna politika i da ona nema veze ni sa euroatlantskim putem BiH, niti sa vjetrovima Zagreba i Beograda, Washingtona i Moskve, Brisela i Ankare.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ovaj put građani nisu nasjeli na nacionalističke priče za vrijeme lokalne predizborne kampanje, otrcane fraze, ispričane priče i javno blaćenje imena i prezimena suparnika.

A svjesni su toga i u SDA, pa je potpredsjednik Safet Sofić sinoć kazao da se mora napraviti analiza i vidjeti zašto se dogodio tako loš rezultat u Sarajevu.

S druge strane dugo je trebalo da u izbornoj noći za govornicu stane lider SDA Bakir Izetbegović, a iako je sportski priznao poraz u Sarajevu, pokušao ga je nadomjestiti boljim rezultatima u ostatku države. No vrijedi podsjetiti kako je Izetbegović prije četiri godine slavodobitno govorio o Općini Centar i njenoj iznimnoj važnosti za razliku od “deset drugih“.

Izetbegović je nevoljko priznao da se desio veliki poraz u Sarajevu, a njegov donedavni bliski saradnik Aljoša Čampara ga je pozvao da podnese ostavku, kao i ostatak vrha Stranke Demokratske akcije.

Za izborni krah neko će, ili bi trebao, odgovarati. Tako to obično ide u politici, kao i u sportu ukoliko selektor i stručni štab imaju savjest i odgovornost prema publici odnosno narodu.

 

(Klix)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IZJAVA ŠABANOVE UNUKE RASPLAKALA REGION! Evo šta je rekla!

Jelovnik zbog kojeg Amal Clooney ima tako savršenu figuru